7 új RoboDK-frissítés 2022 májusára

Ha Ön is olyan, mint mi, szereti az új funkciókat, amelyek megkönnyítik az életét robotja programozása során. Éppen ezért örömmel osztjuk meg Önnel a RoboDK új frissítéseit, amelyeket 2022 májusától hajtottunk végre.

Ezeket a frissítéseket úgy terveztük, hogy gyorsabbá, egyszerűbbé és intuitívabbá tegyük a robotok megmunkálását, gyártását és minden egyéb robotprogramozási feladatot.

Legutóbbi, márciusi termékfrissítésünk óta 25 hatalmas frissítést adtunk hozzá a szoftverhez, hogy még jobbá tegyük a RoboDK-t. Ez 7 nagyobb változtatást és egy csomó kisebbet tartalmaz.

Olvasson tovább, hogy lássa az újdonságokat…

1. Továbbfejlesztett támogatás a SCARA robotokhoz

A SCARA robotok számos gyártóüzem alappillérei. Nagy sebességük és pontosságuk miatt gyakran használják őket összeszerelési és komissiózási alkalmazásokban.

A cikk írásakor 19 gyártó 70 SCARA robotját támogatjuk. Az elmúlt néhány évben megkétszereztük a SCARA robotok támogatását.

A közelmúltban javítottuk a SCARA robotok támogatását. Az általunk végrehajtott változtatások közül néhány:

 • Továbbfejlesztett programgenerálás FANUC SCARA robotokhoz.
 • A hivatalos FANUC postprocesszor nevének megváltoztatása Fanuc_R30i-re.
 • Továbbfejlesztett támogatás a SCARA robotokhoz minden körben.

2. Továbbfejlesztett KUKA illesztőprogramok

Folyamatosan keressük a módokat szoftvereink fejlesztésére és az Ön életének megkönnyítésére. Amikor egy robotgyártó frissíti termékeit vagy váratlan változtatásokat hajt végre, ezeket figyelembe vesszük.

Ezt úgy érjük el, hogy frissítjük a RoboDK-t, így az elegánsan kezel minden felmerülő helyzetet!

Kisebb változtatásokat hajtottunk végre a KUKA illesztőprogramjainkon. Ezek megkönnyítik a KUKA robotok programozását, ha ezeket a szolgáltatásokat használja:

A legutóbbi változások a következők:

 • Továbbfejlesztett KUKA illesztőprogram a változók lekéréséhez/beállításához a robotvezérlőről való leválasztás nélkül.
 • Általános fejlesztések az összes KUKA illesztőprogramunkhoz.
 • Továbbfejlesztett KUKA SRC import szkript a külső tengelyek támogatására.

3. Hozzáadott támogatás a Comau Nodal Language-hez

Nemrég csatoltunk egy izgalmas új frissítést, ha Comau robotokat használ.

A Comau egy népszerű robotgyártó Olaszországban. Robotjaikat a PDL2 programozási nyelvvel programozzák, amely egy Pascal-szerű nyelv, amely a saját robotjaikra jellemző. A Comau számos tanítási medált és néhány különböző programozási megközelítést kínál. Mostanáig a RoboDK támogatása a C5G tanítási függőkre összpontosult a normál PDL2 programozási megközelítéssel.

A PDL2 egyik jellemzője egy alternatív csomópont-alapú programozási megközelítés. Mostanra támogattuk ezt a megközelítést. Megtalálható a RoboDK-ban a Comau új utófeldolgozójaként. Ez több konfigurációs lehetőséget biztosít, mint a meglévő postprocesszorunk.

4. Továbbfejlesztett mechanizmus létrehozása

A RoboDK-nál mindig a rugalmasságot és a különböző robotok széles körű támogatását helyezzük előtérbe. Szoftverünk már natívan támogatja több száz robotmodellt több tucat robotmárkától, amelyeket megtalálhat a Robot Könyvtárunkban.

De nem kell a már támogatott robotok egyikét sem használnia. A RoboDK-val teljesen bármilyen robotmechanizmust használhat.

A Mechanism Wizard segítségével egyszerűen létrehozhatja saját robotmechanizmusát a szoftverben.

A közelmúltban néhány változtatást eszközöltünk a mechanizmus létrehozásában. Ezek a változások a következőket tartalmazzák:

 • Az általános 6 DOF mechanizmus kinematikájának továbbfejlesztése.
 • Az alapértelmezett új mechanizmus beállítása 1 tengelyes lemezjátszóra. Ez logikus, mert az egyik leggyakoribb típusú mechanizmus, amelyet az emberek hozzáadnak, egy egyszerű külső tengely.

A robotmegmunkálás egy olyan alkalmazás, amely jelenleg egyre népszerűbb, és ennek jó oka van. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy bővítse megmunkálási képességeit, és költséghatékony módon növelje megmunkálási feladatai méretét és összetettségét.

A RoboDK legújabb verziójában több extra eszközt is beépítettünk, hogy még könnyebbé tegyük a megmunkálási utak létrehozását, mint eddig volt.

A robotmegmunkáló eszközeinken végrehajtott frissítések a következők:

 • A RoboDK automatikus görbekivonó és módosító eszközeinek továbbfejlesztése.
 • Az aktuális kötések beállításának lehetősége mostantól mindig látható a robot megmunkálás menüjében.
 • Továbbfejlesztett NC kód importálás az egyéni programhívások lehetővé tételéhez.
 • Egy további lehetőség, hogy több tizedesjegy legyen a robotok létrehozásához, ami nagyobb pontosságot tesz lehetővé a robot megmunkálásában.

6. Még néhány apró változtatás a robotprogramozás megkönnyítése érdekében

Emellett számos apró változtatást is beiktattunk, hogy megkönnyítsük az életét a RoboDK-val való programozás során.

Ezek a változások a következőket tartalmazzák:

 • A referenciakeret jobb kattintással történő igazítási lehetőségének hozzáadása, ami még gyorsabbá teszi ezt a lépést.
 • Továbbfejlesztett lehetőségek a programok futtatásához a roboton, szemben az állomáson. Ez hasznos lehet bonyolultabb, különböző mozgó alkatrészeket tartalmazó robotprogramoknál.
 • Hozzáadtuk a célpontok igazításának lehetőségét, ami megkönnyíti a robotprogram egyes részeinek gyors igazítását.
 • Hozzáadtuk a több hivatkozás támogatásának egyszerre történő módosításának lehetőségét.
 • Fejlesztések az utófeldolgozó kiválasztási menüben.
 • Hozzáadtuk a Mecademic szkriptek importálásának lehetőségét, amely egy adott típusú program ehhez a robotmárkához.
 • Javítja a tömeges szerkesztési programhívási utasításokat.
 • Továbbfejlesztett ikonok, így minden egy kicsit rendezettebb.
 • Hivatalosan hozzáadta a beépülő modult, amely egy alkatrészt egy robothivatkozáshoz csatol (PluginAttachObject)

7. A Matlab API továbbfejlesztése (és továbbfejlesztett Python)

Az év elején teljesen átalakítottuk a Python API-t. Ezek a változtatások beállítják a programozási felületet a szoftver jövőbeli frissítéseihez, és még intuitívabbá teszik a robot Python segítségével történő programozását.

Most a Matlab API-t is továbbfejlesztettük!

A Matlab egy rendkívül népszerű szoftvereszköz az adattudományi és robotkutatási alkalmazásokban. Hatékony funkciókat tartalmaz a robottervek elemzéséhez és optimalizálásához. Az API-val közvetlenül vezérelheti robotját a Matlab programjain belül, kivonhatja a közös pozíciókat, és a Matlab könyvtárak széles skáláját használhatja robotprogramjai fejlesztésére.

És egy nagy bejelentés: Bemutatkozik a TwinTool

Van egy vadonatúj termékünk is, amelyet most indítottunk el: a RoboDK TwinTool.

A TwinTool egyszerű és költséghatékony módszert kínál a robotszerszám pontosságának javítására. Egy készen kapható lineáris mérőeszközt használ a robot szerszám középpontjának (TCP) kalibrálásához. A felhasználók gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az értékes lépést, de a szerszám középpontjának megfelelő kalibrálása nagy hatással lehet a pontos robotprogram elérésére.

Tudjon meg többet a TwinTool-ról termékoldalunkon.

Van olyan funkcióigénye, amelyet fontolóra veszünk?

Ennyit ebben a hónapban!

Reméljük, hogy hasznosnak találja ezeket a frissítéseket. Szakértői csapatunk mindig keményen dolgozik azon, hogy javítsa szoftverünket, és mindenki számára elérhetőbbé tegye a robotprogramozást.

Mint mindig, ha van egy funkció, amelyet szeretne hozzáadni, küldje el kérését fórumunkban.

Addig is boldog robotprogramozást!