7 érv a robotika vegyiparban való használatára

A robotok megoldást jelenthetnek a vegyipar jelenlegi kihívásaira?

A vegyipar a közelmúltban egy sor szeizmikus változáson ment keresztül. Ezek megkövetelték a vállalatoktól, hogy újragondolják működésüket, hogy lépést tudjanak tartani.

A vállalatának a robotautomatizálást kell választania, hogy az élen maradjon?

Különféle okok miatt érdemes megfontolni a robotokat.

Kihívások a vegyipari vállalatok előtt

Az elmúlt évtizedben a vegyipari vállalatok globális helyzete jelentősen megváltozott.

A McKinsey nemrégiben készült jelentése szerint különböző tényezők együttesen tették bonyolultabbá a vegyipart a navigációt. A vegyipar hagyományosan felülmúlta a többi iparágat a növekedés tekintetében. Az elmúlt néhány évben azonban a vegyipar növekedése visszaesett.

Az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló globális lépések például az iparágban több szabályozáshoz vezettek. A nemzetközi versenytársak által támasztott megnövekedett verseny és a megszakadt ellátási láncok sok vállalatot kidobtak az önelégültségből. És nem is beszélve a 2020-as globális világjárvány iparágra gyakorolt ​​hatalmas hatásairól!

Sok vállalat most már felismeri, hogy változtatnia kell a működésén.

A vegyipar hagyományosan lassan alkalmazkodik az új technológiákhoz. A „kivárás” megközelítés azonban már nem járható út.

Mivel a világ továbbra is egyre több digitális és technológiai művelet felé halad, itt az ideje, hogy feltárjuk a fejlett technológia lehetséges előnyeit.

Amikor nehéz idők járnak, egyes vállalatok a biztonság mellett döntenek. Csökkentik az új projektekre fordított kiadásokat, és megvárják, amíg a piac „stabilizálódik”.

Valószínűtlennek tűnik, hogy a vegyipari piac egyhamar stabilizálódjon, ha valaha is.

Jobb megközelítés az, ha rugalmasabbá válik a műveletei során. Proaktívan keresse azokat a módszereket, amelyek segítségével növelheti agilitását, hogy gyorsan és hatékonyan reagálhasson az iparág további változásaira.

A robotok kiváló eszközt jelentenek a műveletek rugalmasságának növelésére.

A megfelelő programozási eszközzel a robotok gyorsan és egyszerűen újraprogramozhatók, lehetővé téve a folyamatok frissítését, hogy reagáljanak az ilyen változásokra.

Ahogy Nigel Platt, az ABB brit robotikai üzletágának munkatársa elmagyarázza, a robotok nyújtotta rugalmasság hozzájárul a vállalat fenntarthatóságának javításához is. Ez jó választássá teszi azokat a vegyipari vállalatok számára, amelyek az új szabályozások alapján szeretnének kitűnni.

7 egyértelmű ok a robotika vegyiparban való használatára

Íme 7 ok, amiért a robotok nagyszerű lehetőséget jelentenek a vegyiparban:

1. Veszélyes területeken működjön

Egyértelmű előnye annak, ha bizonyos feladatokhoz robotokat használunk, hogy csökken az emberi dolgozók veszélye. Ez különösen előnyös a vegyiparban, ahol a különféle feladatok jelentős kockázattal járnak.

A robotok segíthetnek abban is, hogy csökkentsék azokat a helyzeteket, amikor az embereknek egyéni védőfelszerelést (PPE) kell felvenniük, ami időt takaríthat meg és javíthatja a munka hatékonyságát.

2. A következetesség javítása

A robotok használatának egyik fő oka az, hogy javítják a feladatok következetességét. Az emberek eredendően következetlenek, amikor dolgozunk, de egy robot ugyanazt a feladatot mindig ugyanúgy hajtja végre.

A konzisztencia létfontosságú a vegyiparban az olyan feladatoknál, mint a mérés, a vegyszeradagolás és a tesztelés.

3. Kezelje a mérgező anyagokat

Az emberekkel ellentétben a robotok könnyen kezelik a mérgező anyagokat és vegyszereket. Mindaddig, amíg magát a robotot védi, biztonságosan működik, amely szinte semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre.

A robotok ilyen védelmére példa a hüvely, amelyet bármely festéket és más gyúlékony folyadékot kezelő robothoz hozzá lehet adni.

4. Javítsa a feladat termelékenységét

A vegyipar egyes feladatai egyszerűen azért nem hatékonyak, mert emberek végzik őket. A további biztonsági lépések például többletidőt adnak, de nem növelik a feladat értékét. Ennek ellenére ezek a lépések szükségesek az emberek biztonságának megőrzéséhez.

A robotok számos módon javíthatják a termelékenységet. Idővel apróbb lépésekkel folyamatosan javíthatja robotfeladatának hatékonyságát, ami hosszú távon jelentős javulást eredményez.

5. Csökkentse a pazarlást és dolgozzon újra

A közelmúltban hatalmas erőfeszítések történtek a vegyiparban a fenntarthatóság felé. A pazarlás csökkentése az egyik módja annak, hogy a vállalatok rövid és hosszú távon is javítsák a fenntarthatóságot.

A robotok csökkenthetik a pazarlást azáltal, hogy lehetővé teszik a folyamatok következetes optimalizálását. A robotok csökkentik a hibák számát is, ami kevesebb utómunkát és kevesebb pazarlást jelent.

6. Tisztatéri munkavégzés

A tisztatéri környezet kihívást jelenthet, mivel nehéz eltávolítani a külső forrásokból bekerülő szennyeződéseket. A tisztaterekre alkalmas robotmodellek önmagukban nem okoznak szennyeződést.

Az emberrel ellentétben a mindig tiszta helyiségben működő robot nem fogja fel a kívülről érkező szennyeződéseket, ami jelentősen csökkentheti a szennyeződést.

7. Csökkentse az állásidőt

A robotok használatának nagy előnye, hogy csökkentik az állásidőt. Egy robotnak nincs szüksége szünetekre, ami azt jelenti, hogy kiválóan alkalmasak olyan feladatokra, amelyeket folyamatosan kell futtatni.

Fontos, hogy a megfelelő programozási felületet válasszuk, ha csökkenteni szeretnénk robotja állásidejét. További információ a 10 kiváló mód az időmegtakarításra offline programozással című cikkünkben

Hogyan kezdje el a robotok használatát vegyipari vállalatában

Mit kell tenned ahhoz, hogy elkezdhesd használni a robotokat a cégedben?

Az egyik jó módja annak, hogy „merítsd a lábujjadat” a robotikába, ha először egy robotszimulátoron, például a RoboDK-n belül fejleszted az alkalmazásodat.

Az eszköz segítségével elkészítheti az alkalmazás szimulációját. Ez segíthet gyorsan eldönteni, hogy egy robot alkalmas lesz-e az adott alkalmazásra, és melyik robot működik a legjobban.