7 legjobb festőrobot a professzionális felületkezeléshez

Szeretné beszerezni a legjobb festőrobotot a piacon, de nem tudja, milyen lehetőségei vannak?

Talán össze van zavarodva, mert sok ipari robot használható festésre?

Íme az 5 legjobb festőrobot, amelyet kifejezetten professzionális minőségű felületkezelésre terveztek.

A festőrobotokról tavaly került a hírek, amikor egy robotművész, Ai-Da volt az első, aki kiállítást rendezett. Ez az „Edmond de Belamy” című, robot által készített műalkotás vitatott, 432 500 dolláros eladásából következik 2018-ban.

De a legtöbben nem művészi érdemeket keresünk, amikor festőrobotot keresünk. Csak egy megbízható robotot akarunk, amely könnyen programozható, és biztosítja számunkra a termékünkhöz szükséges felületkezelést.

Sok ipari robot használható festésre. A feladat azonban olykor nehezen kivitelezhető a különböző alkatrészek enyhén bonyolult kölcsönhatása és a robot biztonsági követelményei miatt.

Néhány robotgyártó integrált festési megoldásaival élesen megbirkózott ezzel a problémával. Az alábbiakban felsorolunk néhány legnépszerűbb festőrobotot.

Milyen funkciókra van szüksége egy festőrobotnak?

Van néhány funkció, amely szükséges a jó minőségű robotfestéshez. Ezek lehetővé teszik a robot számára, hogy gyorsan és rugalmasan festsen bármilyen tárgyat minimális hulladékkal.

  1. Elég szabadságfok – Minél nagyobb a DoF-je egy robotnak, annál jobban képes több szögből megközelíteni egy adott pontot. Ez azért fontos, mert a festőeszköznek pontos távolságot kell tartania a felülettől, hogy egyenletes festési munkát biztosítson, bárhol is legyen a robot munkaterületén.
  2. Porlasztó — Minden festőeszköz üzleti célja. Ez a folyékony festéket permetlé vagy finom köddé alakítja, amelyet a munkafelületre kell felhordani.
  3. Festék szivattyú — Ez pumpálja a festéket a tárolóedényéből a festőszerszámba.
  4. Színváltó — Egyes festőrobotok segítségével gyorsan válthat a különböző festékszínek között egy színváltó használatával. A kapcsolási folyamat némi veszteséget okozhat, mivel a régi színt ki kell öblíteni a porlasztóból.
  5. Üreges csukló — A dedikált festőrobotok meghatározó jellemzője, hogy üreges csuklójuk van. Ez azt jelenti, hogy a kábelek és a festékcsövek a csuklón keresztül futhatnak, nem pedig azon kívül, és elkerülhető, hogy festék fedje be őket.
  6. Robbanásbiztos — Gyúlékony folyadékokkal, például festékkel végzett munka valós robbanásveszélyt jelent. A dedikált festőrobotokat gyakran „robbanásbiztosra” építik, hogy biztosítsák, ha robbanás történik, a robot képes legyen ellenállni annak.
  7. Paint programozó szoftver — Minden robotalkalmazásnak szüksége van egy jó rendszerre a programozáshoz. Ideális esetben olyan szoftverre van szüksége, amely megkönnyíti a bonyolult festési pályák programozását minimális programozással. A RoboDK tartalmaz egy olyan eszközt, amely a munkadarab 3D-s modelljének bármely ívéből automatikusan festési útvonalat tud készíteni.

A robotfestéshez használt különféle rendszerek más extrákat és tartozékokat igényelnek. De ezek azok az alapvető funkciók, amelyekre valószínűleg szüksége lesz.

7 legjobb festőrobot a professzionális felületkezeléshez

Szerencsére nem kell minden extrát külön-külön megvásárolnia! Egyes robotgyártók kész festési megoldásokat készítettek, amelyek tartalmazzák az összes olyan extrát, amelyre a festési alkalmazáshoz szüksége lesz.

1. KUKA és Dürr ready2_spray

A német Dürr cég régóta piacvezető az autóiparban, összeszerelési és festési megoldásokat kínál. Néhány évvel ezelőtt a robotgyártó KUKA-val közösen elkészítették a ready2_spray megoldást.

A megoldás a KUKA AGILUS KR 10 R1100 robotjára épül, és biztosítja a festőrobothoz szükséges összes alkatrészt. Még egy aranyos animációt is készítettek a ready2_spray weboldalon, amely bemutatja a különbséget ez és egy normál KUKA festőrobot között.

Kép forrása: Dürr

2. FANUC’s PaintMate

Egy másik nagy név a robotika világában, a FANUC dedikált festési megoldása a PaintMate sorozat. A korábban említett megoldásokhoz hasonlóan ez is robbanásbiztos, mivel megfelel a robbanásveszélyes környezetben dolgozó berendezések ATEX irányelvének.

A PaintMate többféle méretben kapható, mindegyik a FANUC robotmodelljei köré épül.

3. B+M felületi rendszerek

Bár a korábbi opcióknál kevésbé ismert robotgyártó, a német B+M Surface Systems cég a felületkezelési technológiákra specializálódott, a merítési technológiáktól a robotfestési megoldásokig.

4. Az ABB FlexPainter

Az ABB a festőrobotok úttörője volt az 1960-as évek végén. Legújabb festőrobotjuk, a FlexPainter folytatja az innovációt az új ABB Ability Connected Porlasztójukkal – a „világ első digitális autóipari robotfestő rendszerével”.

A többi festőrobothoz hasonlóan a Fleexpainter (az IRB 5500 körül épült) nagy munkaborítóval rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy még nagy munkadarabokon is átnyúljon a másik oldal festéséhez.

Fotó: ABB

5. Kawasaki robotfestménye

A Kawasaki saját, K-sorozatú robotjaira épülő robotfestő megoldást kínál. A listán szereplő összes robothoz hasonlóan ezek is számos perifériával rendelkeznek, amelyek javítják a festési élményt, és ami még fontosabb, alkalmasak a festőfülkék túlnyomásos környezetére.

6. Yaskawa MPX/MPO sorozata

A Yaskawa Motoman MPX/MPO sorozatú robotjait kínálja, amelyeket festési feladatokra terveztek.

Az itt felsorolt ​​többi robothoz hasonlóan ezek a Motomanok is sokféle konfigurációban felszerelhetők (pl. mennyezetről, falról vagy padlóról), ami nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a festési feladatban.

7. Stäubli festékrobotok

A Stäubli festési megoldásai néhány TX és RX robotra épülnek. A folyamatparamétereket a cég PaintiXen szoftvere szabályozza, amely olyan paramétereket vezérel, mint az áramlási sebesség, a porlasztás és az elektrosztatikus töltés. A Stäubli azt állítja, hogy ez a szoftver 30%-kal csökkenti az oldószert és a festéket.

Hogyan kell programozni egy festőrobotot

Az összes felsorolt ​​robotnál az alapértelmezett programozási lehetőségek a betanítási függőben vagy a gyártó programozási nyelvén keresztül érhetők el. Mindkettő nehézkes módja lehet egy robot programozásának.

Az offline programozással azonban percek alatt programozhatja a festékpályákat. A listán szereplő robotok közül sok kompatibilis az offline programozással a megfelelő utófeldolgozók használatával.

A felsorolt ​​modellek közül sok elérhető a robotkönyvtárunkban, és a RoboDK lehetővé teszi, hogy perceken belül vezérelje őket. Ez lehetővé teszi a festési útvonalak gyors és egyszerű programozását, csak a 3D-s modellt bemenetként használva.