Kezdje el a gépműhely-automatizálást

Az automatizálás jó módszer a gépműhely termelékenységének javítására?

Nagy nyomás nehezedik a gépműhelyekre a hatékonyság javítása érdekében. Ugyanazokat a szolgáltatásokat szeretné alacsonyabb áron kínálni. Új emberek felvétele lehetséges, de nehézségekbe ütközik jó embereket találni a szerepek betöltésére.

Alkalmas-e a robotautomatizálás? És ha igen, hogyan kezdheti el gyorsan és egyszerűen a gépműhely-automatizálást?

Míg az automatizálás évtizedek óta elterjedt a gyártásban, a kisebb gépüzemek hagyományosan lassan terjedtek el. Érthető, hogy a gépműhelyek tulajdonosai gyakran azt feltételezik, hogy az automatizálás csak nagyon nagy volumenű gyártásra alkalmas, mert ez a múltban mindig így volt.

A gépműhelyek által vállalt feladatok nagyon változatosak. Bármely adott napon új tervezésű prototípusokat gyárthat, megjavíthat elromlott berendezéseket, vagy akár kis szériás termékeket is gyárthat.

Hogyan automatizálható a feladatok egy ilyen változó környezetben?

Valóban alkalmas-e az automatizálás kis volumenű gépüzletek számára?

Napjainkban a rugalmas robotautomatizálás lehetővé teszi a gépműhelyek tulajdonosai számára, hogy olyan módon is hozzáférjenek az automatizáláshoz, amelyre néhány évvel ezelőtt még nem volt lehetőség.

A gépműhelyek egyre gyakrabban alkalmazzák a robotikát és más automatizálást, hogy segítsenek javítani a termelékenységet és a hatékonyságot.

Még ha tisztában is van ezzel a tendenciával, bizonytalan lehet a saját gépműhelyének automatizálásával kapcsolatban. Kétséges lehet, hogy a robotautomatizálás valóban alkalmazható-e vállalkozása igényeire.

A gyakori oka annak, hogy az emberek bizonytalanok a robotok hozzáadásával kapcsolatban, hogy nem tudják, mit lehet automatizálni.

Mint tudják, a kézi és félautomata gépek hatalmas választéka található minden gépműhelyben.

Ilyen gépek a következők:

 • CNC gépek
 • Csiszológépek
 • Esztergagépek
 • Alakítók
 • Gyalugépek
 • 3D nyomtatók
 • … és a lista folytatódik.

Elgondolkodhat azon, hol férnének el a robotok ezek között a különböző gépek között!

Milyen lehetőségek hiányoznak a rugalmas automatizálás nélkül?

Tény, hogy a gépüzletekben számos izgalmas lehetőség kínálkozik a robotautomatizálásra.

Amikor elkezdi keresni a feladatokat – és egy kicsit ismeri a robotika képességeit –, mindenhol látni fogja az automatizálás lehetőségeit.

4 klasszikus jele van annak, hogy egy feladat alkalmas robotautomatizálásra. Gyakran látni fogja ezeket a jeleket a robotikával kapcsolatban.

A jelek a következők:

 1. unalmas – Az ember számára unalmas a feladat, például több tucat egyforma alkatrész be- és kipakolása egy CNC gépbe.
 2. Piszkos – A feladat piszkos és piszkos egy ember számára. Ez kellemetlen lehet, és többletmunkát jelent az emberek számára a feladat elvégzéséhez, például a festékszóró termékekhez.
 3. Veszélyes – A feladat aktívan veszélyes az ember számára. Ennek nyilvánvaló okai lehetnek, például ha oxálsavval dolgoznak a fém eloxálásához, vagy a veszély közvetetten is jelentkezhet, például ha nehéz tárgyakat raklapozási feladat során többször emel fel.
 4. Kedves – A feladat drágább, ha ember végzi el, például egy egész napos munkáért fizetnek egy személynek, hogy a termékeket a tálcákon elrendezzék.

Valószínűleg számos olyan feladata van a gépműhelyben, amely megfelel ezeknek a leírásoknak. A modern robotok rugalmassága azt jelenti, hogy sokféleképpen alkalmazhatók egy gépműhelyben.

5 robotfeladat, amelyek tökéletesek a gépüzletek számára

Íme 5 példa azokra a feladatokra, amelyek tökéletesek a robotok számára egy gépműhelyben:

1. Robotmarás

Azt gondolhatnánk, hogy egy robot soha nem tud közel kerülni a CNC-hez marási vagy egyéb megmunkálási folyamatokhoz. Bizonyos helyzetekben azonban a robot felülmúlhatja a CNC gépet. A robotmarás olyan előnyöket kínál, amelyek a hagyományos CNC gépekkel nem lehetségesek, ilyen például a nagyobb munkadarabok megmunkálása.

2. Gépi gondozás

Gyakran egy gépműhely első robotos feladata egyszerűen az, ha a robot karbantartja néhány meglévő gépét. A népszerű választás a CNC gépek be- és kirakodására szolgáló robot. Ez az a típusú feladat, amelyet nagyon gyorsan telepíthet, ha a megfelelő megközelítést alkalmazza.

3. Hegesztés

A hegesztés azon piszkos és veszélyes munkák egyike, amelyek tökéletesek a robotautomatizáláshoz. Az elmúlt néhány évben egyre nehezebb képzett hegesztőket találni. A robot hegesztéshez való használata további előnyökkel jár a kézi hegesztéssel szemben, beleértve a jobb hegesztési minőséget és konzisztenciát.

4. Raklapozás

A raklapozás és lerakás minden gépműhelyben szükséges feladat. Akár nyersanyagot pakol ki egy raklapról, akár üres raklapokat rak be késztermékekkel, valakinek el kell végeznie ezt az unalmas, veszélyes feladatot. A robotok kiváló lehetőséget jelentenek az automatizálás palettázására, mivel nem sértheti meg őket a feladatok ismétlődő jellege, és több időt adnak az embereknek a nagyobb értékű feladatok elvégzésére.

5. 3D nyomtatás

A 3D nyomtatást még néhány évvel ezelőtt is csak a speciális gépüzleteknek tartották fenn. Jelenleg sok üzlet kínál additív gyártási szolgáltatásokat. A robotizált 3D-nyomtatást még mindig nem használják ki a gépgyárak, és további előnyöket kínál a hagyományos 3D-nyomtatáshoz képest. Egy 3D-nyomtató robot hozzáadása valóban kiemelheti versenytársai közül.

A kulcs a gépműhely-automatizálás gyors bevezetéséhez

Ha azonosított néhány robotalkalmazást, amelyek működhetnek az Ön gépműhelyében… hogyan kezdjen hozzá?

A robot gyors üzembe helyezésének egyik kulcsa a megfelelő programozási rendszer kiválasztása.

Ha hatékonyan programozza robotját, minimális nehézségek árán üzembe helyezheti a robotot.

Egy jó első lépés a robotfeladat makettjének elkészítése egy robotszimulátoron belül. Ez lehetővé teszi, hogy megnézze, hogyan fog kinézni az alkalmazás, és rugalmasságot biztosít a robottal való „játszáshoz”, hogy megtudja, melyik megoldás lesz a legjobb az Ön számára.