A legrugalmasabb megközelítés az automatizált csavarozáshoz

A csavarozás az alkatrészek összeszerelésének leggyakoribb módja a gyártás során. Az automatizált csavarozás segíthet ennek az alapvető feladatnak a következetességének, termelékenységének és jövedelmezőségének javításában.

Az Assembly Magazine éves felmérése szerint az USA-ban az összes összeszerelő üzem 58%-a rendelkezik csavarozási feladattal. Emiatt népszerűbb, mint a hegesztés, préselés, ragasztás és szegecselés.

Az automatizált csavarozás nagyszerű módja lehet az összeszerelési folyamat javításának. De nem minden megoldás egyforma hatékonyságú. Ha egy megoldás nem rugalmas, akkor nehezen tudja adaptálni, hogy lépést tudjon tartani a folyamat változásaival.

Mi a legrugalmasabb megközelítés az automatizált csavarozáshoz?

A választható különféle automatizált megoldások közül az egyik a legjobb, ha rugalmas csavarozási automatizálást keres…

Mit kell keresni egy automata csavarhúzó rendszerben

Ha egy csavarozási feladatot automatizálni szeretne, néhány tulajdonságra figyelnie kell. Ez segít abban, hogy könnyebben és jobb döntéseket hozzon arról, hogy melyik rendszer felel meg leginkább az Ön igényeinek.

Valójában egy automatizált megoldásban fontos tulajdonságok a következők:

 • Sebesség – Milyen gyorsan kell a rendszer működéséhez? Mi a kívánt átviteli sebesség?
 • Rugalmasság – A rendszert örökké csak egyetlen csavarozási feladatra fogják használni? Vagy különböző csavarozási feladatokhoz szeretné használni?
 • Kompatibilitás – Kompatibilis a megoldás a kívánt csavarhúzó bitekkel?
 • Költség és megtérülés – Mennyibe kerül a rendszer, és ami a legfontosabb, mennyi a beruházás megtérülési ideje?
 • Egyszerű programozás – Mennyire egyszerű programozni a rendszert? Mennyi robottechnikai tapasztalatot igényel a felhasználóktól?

Ezeket a tulajdonságokat szem előtt tartva felmérheti a piacon kapható különféle automatizált csavarozási megoldásokat.

3 típusú automatizált csavarozási megoldás

A legtöbb különféle automatizált csavarozási megoldást a következő 3 típusba rendezheti. Mindegyik kissé eltérő helyzetekre lesz alkalmas.

Félautomata csavarozás

Az automatizált csavarozás legegyszerűbb formája, a félautomata rendszerek továbbra is emberi beavatkozást igényelnek.

A legalapvetőbb rendszerek csupán kézi elektromos kéziszerszámok, amelyeket automatikus csavaradagoló géppel táplálnak. A bonyolultabb rendszerek robotokat vagy más automatizálási formákat foglalhatnak magukban, ahol az emberi dolgozó minden egyes munkadarabot külön-külön rak be és rak ki a gépbe.

Hagyományos automatizált csavarbehajtó rendszerek

Az automatizált csavarozórendszerek egyre szélesebb köre létezik. A legtöbb ilyen hagyományos stílusú rendszer a legjobb a „mindent vagy semmit” automatizáláshoz, ahol a termelés nagy részét automatizálja.

A hagyományos automatizált csavarbehajtó rendszerek nagyon nagy áteresztőképességet képesek kezelni. Mivel sokan egyedi tervezésűek, nem túl rugalmasak a termékek változásaihoz.

Ipari robotcsavarozás

A robotcsavarozás az utóbbi időben egyre népszerűbb.

Rugalmasabb megközelítést kínál a csavarozási automatizáláshoz, mint a hagyományos megoldások. A megfelelő rendszerrel gyorsan átprogramozhatja a robotot, hogy reagáljon a munkafolyamat változásaira.

Miért a robotika a legrugalmasabb automatizált csavarhúzó?

Mi teszi rugalmasabbá a robotcsavarozást az alternatíváknál?

Nézzük meg a hagyományos automatizált csavarozás üzembe helyezésének folyamatát egy robotrendszerrel összehasonlítva.

Hagyományos automata csavarhúzó rendszerrel

Hagyományos rendszer esetén a lépések a következők lennének:

 • Az automatizálási beszállító bejön az Ön létesítményébe, és felméri a csavarozási feladatát.
 • Elmennek, és teljesen testreszabott megoldást terveznek, hogy illeszkedjen az Ön létesítményéhez.
 • A rendszer általában nagy lenne. Minél bonyolultabb az összeszerelési folyamat, annál több alkatrészre lesz szüksége a rendszernek.
 • A „programozás” úgy történik, hogy megtervezzük az egyes alkatrészek áramlását az automatizált gépen, és minden lépéshez új automatizált komponenst adunk hozzá.
 • Ha valaha is módosítania kell az összeszerelési folyamaton, újra kell terveznie és újjá kell építenie a gép egy részét. Ez hónapokig is eltarthat.

Robotcsavarozó rendszerrel

A robotrendszerrel a folyamat sokkal egyszerűbb:

 • A tervezési folyamat általában gyorsabb és egyszerűbb, mivel a bonyolultságot a robot programozása kezeli.
 • A rendszer általában kevesebb helyet foglal el a létesítményben, mivel csak a robot és a szükséges extrák vannak benne. A rendszer mérete nem növekszik a csavarozási lépések számával.
 • A programozás egy dedikált robotprogramozó eszközzel történik.
 • Ha bármikor módosítania kell az összeállítási folyamaton, néhány perc vagy óra alatt módosíthatja és újratelepítheti a robotprogramot (a változtatások mértékétől függően).

A robot gyors és egyszerű újraprogramozásának képessége teszi a robotrendszereket olyan rugalmassá. Ez a robotcsavarozást sokkal több vállalat számára teszi alkalmassá, mivel lehetővé teszi az automatizált csavarozást még rendkívül változó gyártási környezetben is.

Így a robotok esetében az automatizált csavarozás már nem csak a nagy mennyiségben és rendkívül konzisztens termékeket gyártó cégek számára való.

Hogyan programozzon gyorsan és egyszerűen egy robotcsavarozási megoldást

Az Ön programozási eszköze alapvető fontosságú egy hatékony robotcsavarozási feladat létrehozásához. Valójában a rossz programozási megközelítéssel egy robotrendszer ugyanolyan rugalmatlan lehet, mint a hagyományos csavarozási automatizálás.

Hogyan lehet a legkönnyebben, legrugalmasabban programozni egy robotot csavarozási feladatra?

Egy offline programozási eszköz, mint például a RoboDK, segíthet a csavarozási feladat nagyon gyors programozásában.

A robotcsavarozás programozási folyamata nagyon hasonlít a fúrási feladathoz. A robot a munkadarab felületének különböző pontjaira mozog, ahol a csavarok találhatók.

A RoboDK-val ez azt jelenti, hogy programozhat csavarozási feladatot a Pontkövetés varázslónkkal. Ezenkívül a csavarozási pontokat közvetlenül kedvenc CAD/CAM csomagjából töltheti be.

Végül a dokumentációs oldalunkon megtudhatja, hogyan hozhat létre Point Follow programot a RoboDK-ban.