A robotkar 5 fő alkatrésze ipari robotokban

Szeretné fejleszteni tudását a robotika területén? Egy jó első lépés az, hogy megtanulja a robot különböző részeit, amelyek hasznosak lehetnek az Ön által választott ipari alkalmazásokhoz.

De melyek a robotkar különböző részei?

Minden robotkar hasonló. Általában ugyanazon mögöttes kialakítás és kinematikai struktúra változatai. Még a nagyon eltérő megjelenésű ipari robotok is szinte egyformák lehetnek, ha figyelmen kívül hagyjuk a felületük megjelenését.

Ez jó dolog, ha még viszonylag új a robotikában. Ez azt jelenti, hogy megértheti a robotkar alapvető felépítését, ha megismeri a robot alapvető részeit.

Íme, mit kell tudni a robot alkatrészekről, és mit nem kell tudni.

Csak robotokat használsz? Itt van, amit Te Ne tedd Tudni kell

Azt gondolhatja, hogy sok robotelméletet és alapvetést kell ismernie ahhoz, hogy használni tudja a robotokat a vállalkozásában. Ez egyszerűen nem igaz. Nagyon kevés alapismerettel meg lehet boldogulni a robotokról és azok működéséről.

A robotikában a bonyolultságnak több rétege van.

Például a robotikát a következő szintekről nézheti meg:

  • Felső szintű működés és programozás: Itt nagyon keveset kell tudni a mögöttes robothardverről. Csak eleget kell tudnod a robot használatához.
  • Mechatronika és kinematikai tervezés: Itt megértené a robotgép mechanikáját és elektronikáját, de nem az egyes alkatrészek sajátosságait.
  • Részletes mechanikai tervezés: Itt pontosan megértheti, hogyan épül fel és vezérli a csuklóízületet. De lehet, hogy csak a magas szintű robotprogramozás alapjait ismeri.

Ha akarja, egész életében tanulhatna a robotmechanikai tervezés különböző aspektusairól. Akkor is csak a felszínt kaparnád!

Szerencsére nem kell mindent tudnia egy robotrendszerről, hogy használni tudja. A robotok valóban multidiszciplináris technológia – egy jó robotos mindenről tud egy keveset, de nem kell ismernie minden részletet.

Ha csak egy robotot szeretne használni a vállalkozásában, akkor már rendelkezik az ehhez szükséges készségekkel és ismeretekkel!

Melyek az alapvető alkatrészek a robotkar elkészítéséhez?

Mivel a robotok olyan összetett rendszerek, sok különböző részből állnak. Ezeket a részeket többféleképpen kategorizálhatja.

A robotcellák közös részei közé tartoznak az érzékelők, vezérlőrendszerek, külső tengelyek, szerszámváltók, hálózatépítés és még sok más. Ezek többsége a roboton kívüli, de segíti a választott feladat megvalósítását.

Ebben a cikkben csak magát a robotot nézzük meg.

Az ipari robotkart két alapvető részre oszthatja:

  1. A robotkar maga: Ezt úgy gondolhatja, mint „a robotot”.
  2. A vég effektor: Ez a robot „üzleti vége”, és ez az a rész, amely ténylegesen végrehajtja a feladatot.

Nézzük mélyebben magát a robotkart…

A robotkar 5 fő alkatrésze

Elképzelhető, hogy bármely ipari robotkarnak 5 fő része van.

Ezek a részek:

1. Csuklók és működtetők

A robot ízületei a „mozgó bitek”. Különféle típusú robotcsuklók léteznek, beleértve a forgócsuklókat, a lineáris kötéseket, az ortogonális csuklókat és a forgó csuklókat.

A működtetők azok a mechanizmusok, amelyek meghajtják a robotcsuklókat. A leggyakoribbak az elektromos, pneumatikus és hidraulikus működtetők.

A robot minden ízülete között van legalább egy fizikai kapcsolat. Ezek gyakran fémcsövek, bár bármilyen merev anyagból – vagy néha akár rugalmas anyagból is – készülhetnek.

A linkek stabilitást és erőt biztosítanak a robotnak. A hosszabb láncszemek kiterjesztik a robot hatótávolságát, míg a rövidebbek nagyobb stabilitást biztosítanak.

3. Belső érzékelők

Különféle belső érzékelők adnak információt a robotrendszernek az egyes kötések helyzetéről és tájolásáról, valamint egyéb tulajdonságokról. A leggyakoribb példa egy forgáskódoló vagy potenciométer, amely a robot egyes csuklóinál van elhelyezve.

További gyakori belső érzékelők közé tartoznak a motoráram-érzékelők – amelyek érzékelik, ha a robot valaminek ütközik –, valamint az erő-nyomaték érzékelők a finomabb erőérzékelés és -vezérlés érdekében.

4. Áramforrás

A robotkar áramforrása biztosítja a működéshez szükséges energiát.

Szinte minden robotnak szüksége van legalább egy kis elektromos áramra a belső érzékelők és vezérlőrendszerek számára. Ezen túlmenően a fő energiaforrás az lesz, amelyet a robot csuklós működtetőinek működtetésére használnak – általában elektromos, pneumatikus vagy hidraulikus.

5. Digitális I/O és vezérlő

A robot digitális be- és kimenetein keresztül kommunikál a vezérlővel. Ezek olyan elektronikus jelek, amelyek alacsony szintű vezérlőjeleket küldenek a robot egyes ízületeihez, és fogadják az érzékelő információkat.

Amikor egy robotot programoz egy adott feladatra, a vezérlő végrehajtja ezt a programot.

Hogyan programozzon bármilyen ipari robotot bármilyen mechanikai alkatrészrel

Bármely ipari robotnál nem elég, ha csak mechanikus alkatrészek vannak.

A vezérlőszoftver és a programozási lehetőségek határozzák meg, hogy mennyire lesz könnyű telepítenie a robotot a választott alkalmazáshoz.

A robotprogramozás bonyolult lehet, és speciális szakértelmet igényel. Minden robotgyártó saját programozási nyelvvel és konvenciókkal rendelkezik, ami megnehezítheti a dolgát, ha még nem robotszakértő.

De a robotprogramozás is nagyon egyszerű lehet.

Ha a megfelelő robotprogramozó szoftvert használja, egyszerűen telepítheti robotját vállalkozása szinte minden feladatára.

A RoboDK-val nem mindegy, hogy milyen mechanikai alkatrészek alkotják a robotot. A szoftver már az ipari robotkarok hatalmas választékát támogatja, és egyetlen gombnyomással elkezdheti használni a sajátját. Még akkor is, ha a szoftver natívan nem támogatja az Ön robotmodelljét, bármilyen robotot hozzáadhat hozzá a mechanizmus varázslónkkal.