Amit az együttműködő robotbiztonságról tudni kell

Biztosítani szeretné, hogy robotalkalmazása biztonságos legyen… szóval a cobot lenne a legjobb megoldás? Az együttműködő robotok biztonsága nem olyan egyszerű, mint gondolná.

Ha bármilyen ipari géppel dolgozik, a biztonság az elsődleges szempont. Bár a sérüléses esetek száma általában alacsony, ennek csak az az oka, hogy továbbra is kiemelten kezeljük a biztonságot.

A kollaboratív robotok (más néven kobotok) egy speciális robottípus, amely az elmúlt 10-15 évben vált népszerűbbé. A kobotok azt az ígéretet tartják, hogy természetüknél fogva biztonságban vannak… de igaz ez?

Van néhány dolog, amit tudnod kell az együttműködő robotok biztonságáról, mielőtt biztonságosan elkezdhetnéd használni a kobotokat a vállalkozásodban…

Szükségük van biztonsági kerítésre az együttműködő robotoknak?

Az együttműködő robotok sokat hirdetett előnye, hogy nincs szükségük biztonsági kerítésre.

A robotbiztonsági kerítések zavaróak lehetnek. Nagyok, terjedelmesek, nehézkes a felszerelésük, és sok értékes ingatlant lopnak el a létesítmény padlójáról. Ennek eredményeként nagyszerű lenne, ha teljesen eltekintene a biztonsági kerítésektől, és csak a robotot használná azok nélkül.

De vajon valóban működhetnek-e a kobotok biztonsági kerítés nélkül?

Az alapvető válasz… igen.

A kobotok biztonsági kerítés nélkül is működhetnek, de csak meghatározott helyzetekben.

Nem igaz, hogy kobottal teljesen el lehet hagyni a kerítéseket. Számos olyan alkalmazás létezik, amely további biztonsági intézkedéseket igényel, függetlenül attól, hogy milyen típusú robotot használ. Még ha nincs is szüksége kerítésre, szükség lehet további biztonsági érzékelőkre annak biztosítására, hogy robotja megfeleljen az alkalmazásához szükséges biztonsági előírásoknak.

A fontos együttműködési robotbiztonsági szabványok

Milyen biztonsági szabványokat kell megismernie, ha együttműködő robotokat használ?

A kobotokra egy fő nemzetközi szabvány létezik. Ezután országspecifikus iránymutatások és ajánlások lesznek attól függően, hogy hol tartózkodik a világon.

ISO/TS 15066 – Együttműködő robotok

A fő szabvány, amelyet a kollaboratív robotikáról tudnia kell, az ISO/TS 15066. Ezt a szabványt először 2016-ban adta ki a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO).

Meghatározza az együttműködésen alapuló ipari robotrendszerek biztonsági követelményeit és útmutatást a kobotok biztonságos működéséhez. Az ennek a szabványnak megfelelően gyártott robot speciális biztonsági funkciókat tartalmaz, például integrált biztonsági érzékelést, sebességkorlátozást és erőkorlátozást.

Országspecifikus robotbiztonsági irányelvek

A kobot biztonsági szabványok mellett a robotalkalmazásoknak is meg kell felelniük az Ön országában érvényes, a robotberendezésekkel való munkavégzésre vonatkozó irányelveknek.

Nem valószínű, hogy ezek az irányelvek közvetlenül az együttműködő robotokra vonatkoznak (bár lehet), de gyakorlati tanácsokat adnak a robotalkalmazás biztonságának biztosításához.

Például az Amerikai Egyesült Államokban két iránymutatás érvényes

5 kérdés annak eldöntésére, hogy szükség van-e robot-biztonsági kerítésre

Az egyik legfontosabb döntés, amikor új robotot telepít a létesítménybe, az, hogy biztonsági kerítést vagy biztonsági érzékelőket kell-e felszerelnie.

A hagyományos ipari robotok esetében a válasz szinte biztos: igen. Nagyon kevés olyan alkalmazás létezik, ahol a nem együttműködő robotok biztonságban vannak kerítés vagy érzékelők nélkül. Az együttműködő robotok esetében fel kell tennie magának néhány kérdést, hogy eldöntse, szüksége van-e biztonsági kerítésekre vagy érzékelőkre.

Néhány hasznos kérdés:

  • Veszélyes tárgyat tart a robot? Még a kobotok sem lehetnek biztonságban az emberek közelében, ha veszélyes tárgyat tartanak a kezükben. Például, ha a kobot olyan nehéz tárgyakat kezel, amelyek könnyen leeshetnek és megsérthetnek valakit, vagy ha a tárgy éles vagy vegyileg veszélyes, akkor valószínűleg további biztonsági intézkedésekre lesz szükség.
  • A biztonságos sebességnél gyorsabban halad? A Cobotok biztonsági sebességkorlátozással rendelkeznek. Ezért gyakran úgy tűnik, hogy lassan mozognak. Túllépheti ezt a sebességhatárt a feladatteljesítmény javítása érdekében, de valószínűleg biztonsági kerítésre lesz szükség.
  • Elcsúszhatnak vagy elmozdulhatnak a tárgyak a markában? Ha a robot olyan tárgyakat manipulál, amelyek megcsúszhatnak és leeshetnek, ez potenciális veszély jele. A kockázat mértéke a manipulált objektum típusától függ.
  • Van veszélyes véghatás? Lehetséges együttműködő robotok használata veszélyesebb folyamatfeladatokhoz, például hegesztéshez vagy festéshez. Ebben az esetben maga a végberendezés jelent veszélyt, ezért biztonsági intézkedésekre van szükség.
  • Csináltál kockázatértékelést? Minden robotalkalmazás kockázatértékelést igényel, függetlenül attól, hogy együttműködő robotokról van szó vagy sem. A kobotoknál ez különösen fontos, mivel az értékelés segít eldönteni, hogy szükség van-e olyan intézkedésekre, mint a biztonsági kerítés.

A Cobot biztonságának tervezése és telepítése

Mikor a legalkalmasabb az idő, hogy elkezdj gondolkodni a kobot biztonságáról?

Az alapvető válasz… a lehető leghamarabb. Még mielőtt kobotot vásárolna, gondolja át az adott alkalmazás biztonsági vonatkozásait.

Ha kiderül, hogy a feladatához biztonsági kerítés szükséges, ez arra utalhat, hogy más típusú robotok is megfelelőek. Hasonlóképpen, ha egy kobotot választ egy másik ipari robot helyett, akkor azt tapasztalhatja, hogy nincs szüksége biztonsági kerítésre.

Két fő fázisban érdemes átgondolni a kobot biztonságát:

  • Tervezés — A tervezési szakaszban fel kell mérnie a feladatot az esetleges kockázatok szempontjából. Kipróbálhat különféle robotokat és konfigurációkat egy robotszimulátorban, hogy azonosítsa a kockázatok okait és a mérséklési stratégiákat.
  • Telepítés – Maga a telepítés során újra ellenőriznie kell a tervezési szakaszban elvégzett kockázatértékelést, és meg kell határoznia, hogy szükség van-e változtatásra vagy frissítésre.

Lehet, hogy szüksége lesz egy biztonsági kerítésre, vagy talán nem. Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, ha tudatában van a biztonsági problémáknak a robotcella tervezése és telepítése során.

Ha korán felismeri a potenciális kobot biztonsági problémákat, enyhítheti azokat anélkül, hogy ez befolyásolná robotja termelékenységét.