Anyagmozgató robotok: gyakorlati bevezetés

Mik azok az anyagmozgató robotok? Hogyan alkalmazhatja ezeket a tevékenységei során?

A gyártó létesítményekben sok feladat az „anyagkezelés” ernyője alá tartozik. Nem mindig világos azonban, hogy ez a kifejezés hogyan vonatkozik a robotautomatizálásra.

Íme egy gyakorlati bevezetés az anyagmozgató robotok használatához az Ön vállalkozásában.

Mik azok az anyagmozgató robotok?

Az anyagmozgatás meghatározása egyszerű:

„Az anyagmozgatás az áruk és anyagok kis távolságra történő mozgatásának folyamata egy épületen, gyáron, létesítményen vagy raktáron belül.”

Ezt követően az anyagmozgató robot bármely olyan robot, amely az anyagokat kis távolságra mozgatja a létesítmény körül.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy be kell programoznia a robotot, hogy megragadjon minden egyes tárgyat, áthelyezze egy másik helyre, majd tegye le. Emiatt az anyagmozgatási feladatok viszonylag egyszerűen elvégezhetők robottal.

Túl változó az anyagmozgatás a robotok számára?

Amikor elkezd anyagmozgatási feladatokat keresni a létesítményében, valószínűleg mindenhol látni fogja őket. Az emberek mindig felszedik az anyagokat és a munkadarabokat, mozgatják, válogatják és tárolják.

Kétségbe vonhatja azonban, hogy ezek a feladatok valóban automatizálhatók-e. Úgy tűnhet, hogy az anyagmozgatási feladatokban túl sok a változatosság az automatizáláshoz.

Az automatizálás valóban megköveteli az objektumok következetes, szabályos bemutatását.

A robottelepítési folyamat egyik előnye azonban, hogy gyakran feltárja a rendszeresség lehetőségeit ott, ahol korábban nem látta. Anyagmozgató robotjának telepítése során új következetességet fedezhet fel feladataiban.

Jó ok arra, hogy robotokat használjunk anyagmozgatáshoz

Van néhány előnye annak, ha robotokat használ az anyagmozgatási feladatokhoz.

A robotok segíthetnek leküzdeni az anyagmozgatási műveletek néhány gyakori kihívását, többek között:

  • Segít a magas munkaerőköltségek csökkentésében
  • A termelékenység javítása
  • A leállási idő csökkentése

De van egy jó ok a robotok használatára, amely felülmúlja a többit:

  • A munkavállalók sérüléseinek csökkentése

Az anyagmozgatási feladatok az átlagos dolgozók számára a legveszélyesebb feladatok közé tartoznak. Bár ezek nem feltétlenül tartalmaznak veszélyes felszerelést, mindig fennáll annak a veszélye, hogy az emberek megerőltetik a testüket. Ennek oka lehet az ismétlődő mozgások, amelyek mozgásszervi sérüléseket okoznak.

Bár ezt a kockázatot csökkentheti munka előtti gyakorlatokkal és ergonómiai változtatásokkal, hatékonyabb, ha inkább egy robotra adjuk át a feladatot.

Ahol a robotok megférnek más anyagmozgató gépekkel

A robotok csak egy a különféle anyagmozgató gépek közül, amelyeket Ön esetleg használ létesítményében.

Az egyéb berendezések példái közé tartoznak a szállítószalagok, emelőberendezések, integrált anyagmozgató rendszerek, függődaruk stb.

Mindegyik gépnek megvan a maga helye a műveletekben, és a robotok nem helyettesítik mindegyiket.

Milyen helyzetekben érdemes robotot használni?

A vállalatok olyan típusú feladatokhoz használnak robotokat, amelyeket egyébként az embereknek kellene elvégezniük. Például ahelyett, hogy a dolgozók nehéz zsákokat emeljenek a raklapokra, ezt egy robot is megteheti. Ha azonban egy egész repülőgépet át kell vinnie egy akasztón, akkor minden bizonnyal olyan dologra lesz szüksége, mint egy felső daru.

5 Anyagmozgató robotalkalmazások

Íme 5 példa a gépkezelési feladatokra, amelyek tökéletesek lehetnek egy robot számára:

1. Termékek csomagolása

Gyakori anyagmozgatási feladat a termékek csomagolása szállításra vagy további feldolgozásra. A feladat nem ad hozzáadott értéket magának a terméknek. Ez egy klasszikus „köztes” lépés.

A robotok tökéletesek a csomagoláshoz. Elég rugalmasak ahhoz, hogy zökkenőmentesen kezelje a különféle típusú termékeket ugyanazzal a robottal.

2. Alkatrész átadás

A gyártási folyamat számos lépése egyszerűen magában foglalja az alkatrészek áthelyezését a létesítmény egyik területéről a másikra. Ez egy unalmas feladat, és nem jó az emberek idejének felhasználása.

A robot alkatrésztranszfer egy könnyen telepíthető és programozható alkalmazás, ami nagyon jó első robotos feladattá teszi.

3. Be- és kirakodó szállítószalagok

A szállítószalagok egy általános módszer az anyagok mozgatására egy létesítmény körül. De az a probléma velük, hogy be- és ki kell rakni rájuk a termékeket.

Három fő megközelítés létezik a szállítószalagok betöltésére:

  1. Vegyük rá az embereket, hogy megtegyék, ami a fent felsorolt ​​kihívásokkal is megvan
  2. Telepítsen összetett, személyre szabott automatizálási megoldásokat, hogy az elemeket a folyamat következő automatizált lépéséhez irányítsa
  3. Használj robotot

A robotok használatának rugalmassága hasonló az emberek használatához, és sokkal olcsóbb, mint a teljes automatizálás.

4. Anyag tartása a helyén

Néha egyszerűen meg kell tartani az alkatrészeket, amíg a műveleteket végrehajtják. Ennek hagyományos megközelítése az, hogy embert használnak, vagy egyedi rögzítést készítenek az anyag stabilan tartása érdekében.

A robotok könnyen programozhatók többféle alkatrész kezelésére. Gyakran használják ilyen jellegű feladatokra, például alkatrészek festőgép elé tartására.

5. Raklapozás és lerakás

Az anyagok valószínűleg raklapra csomagolva érkeznek a létesítménybe. Ehhez le kell rakni őket, ami egy unalmas és „hátratörő” munka. Hasonlóképpen, az utolsó lépés, mielőtt a termékeket kiküldik az ügyfeleknek, általában az, hogy azokat raklapokra rakják.

A robotok nem csak a raklapozási feladatokra alkalmasak, hanem sokszor lényegesen jobban teljesítik ezt a feladatot, mint az ember. Konzisztensebben tudnak csomagolni, és soha nem szenvednek az emberek mozgásszervi problémáitól.

Hogyan kell programozni egy gépkezelő robotot

Miután azonosított egy jó anyagmozgatási feladatot, érdemes átgondolni, hogyan programozza majd be a robotját.

Annak ellenére, hogy az anyagmozgatási feladatok általában egyszerűek más robotalkalmazásokhoz képest, érdemes olyan programozási megoldást keresni, amely a lehető legkönnyebbé teszi a programozást.