Az absztrakt művészet és a robotrajz közötti szakadék áthidalása

A művészek gyakran olyan innovatív lehetőségeket mutatnak be a robottechnológiában, amelyekre más felhasználók nem gondolnak, mint például a robotrajzolás.

Amikor egy művész robotot használ projektjében, az új kérdéseket vet fel, amelyek számos hagyományos robotalkalmazásra vonatkoznak, mint pl.

Hogyan őrizheti meg az „emberi érintést”, amikor robotokkal gyárt?

Létrehozhat-e egy robot olyat, ami egyszerre következetes és kellemesen véletlenszerű?

Milyen új tervek lehetségesek, ha robotot használunk a kézi gyártás helyett?

A művészek gyakran szeretik használni a RoboDK-t, mert egyszerű felülete ideális a kevésbé tapasztalt robothasználók számára. Korábban már beszámoltunk olyan projektekről, mint a KUKA robottal végzett portréfestés, a robotok által készített művészeti installációk és a belsőépítészeti célú, nagyméretű 3D nyomtatás.

A RoboDK legújabb művészi alkalmazása megkérdőjelezi a robotművészet természetét.

Az emberi érintés kérdése a művészetben

Mi a különbség a robotok által létrehozott művészet és az emberi kéz által készített művészet között?

Az elmúlt években a művészet és a technológia közötti határvonalak kissé elmosódtak a mesterséges intelligencia rendszerek által létrehozott művészet térnyerésével. Ez sok embert arra késztetett, hogy megkérdőjelezze, vajon az AI-művészet valóban művészet-e egyáltalán, ha nem ember alkotta. A zsűri még mindig nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Amikor a festészetről és a rajzról van szó, az egyik tényező, amely érvényesül, az emberek eredendő következetlensége. Még a világ legképzettebb festői is minden alkalommal kissé másképp festenék ugyanazt a műalkotást.

Ezek a véletlenszerű – de nem teljesen véletlenszerű – variációk részei annak, amitől a művészet kellemes nézni.

A robotok azonban teljesen következetesek.

Amikor egy autógyárban egy festőrobot logót rajzol az autó oldalára, az minden alkalommal ugyanaz lesz.

Hogyan lehet művészetet létrehozni egy olyan robottal, amely nem annyira konzisztens, hogy „gyártottnak” tűnjön?

Bemutatkozik… Nicholas LiCausi művész és a robotrajz

Az egyik művész, aki ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, Nicholas LiCausi.

Nicholas a Louisiana állambeli New Orleans-i Tulane School of Architecture tervezője és művésze. Ott gyártási igazgatóként dolgozik, ahol számos digitális laboratórium működését felügyeli, beleértve a 3D nyomtatást és a CNC-t.

Munkássága a médiumok és témák széles skáláját öleli fel. Korábbi projektjei közé tartozik egy virtuális valóság művészeti kiállítás, egy újrahasznosított raklapokból épített parkett, valamint egy koncepcionális terv, amely a városi metrót hullámvasútként képzelte el.

Nicholas robotikával kapcsolatos munkája ugyanazt a technológiát használja, amelyet általában a gyártási eszközöknél használnak a művészek eszközeinek, különösen ecseteinek és tollainak a manipulálására.

A robotbeállítás

Nicholas különféle robotprojektjei egy Universal Robots UR 5e kollaboratív roboton és egy egyedi tervezésű rajzeszközön alapulnak. A robot programozási beállítása a RoboDK köré épül.

Az egyéni rajzeszköz

A robot „üzleti céljához” Nicholasnak össze kellett kötnie a robot csuklóját az ecsettel vagy tollal. Különféle terveken ment keresztül, míg el nem jutott egy olyan eszközhöz, amely a művészi feladatokhoz szükséges rugalmasság és merevség tökéletes kompromisszumát biztosítja.

A szerszám 3D-ben nyomtatott átlátszó és rugalmas gyantával. Lineáris hüvelyes csapágyat használ, hogy enyhe rugalmasságot biztosítson a szerszámnak.

Hogyan használta a RoboDK-t

A programozás a RoboDK, a Rhinoceros 3D CAD csomag és a robotok tanító medál kombinációjával valósult meg.

A RoboDK natív Rhino beépülő moduljának használatával könnyedén küldhetett pályákat közvetlenül a robotnak a CAD fájlból. A Rhino népszerű a tervezők, építészek és művészek körében a 2D-s rajzolásban és összetett formák modellezésében nyújtott rugalmassága miatt.

Nicholas elmagyarázza:

„A RoboDK elengedhetetlen volt az Orrszarvú és az Universal Robot közötti szakadék áthidalásához. Képesek vagyunk közvetlenül csatlakozni a robothoz, és pontosan igazodunk a különböző munkafelületeinkhez. A RoboDK lehetővé teszi, hogy gyorsan prototípust készítsünk és szimuláljuk a terveket távoli munkavégzés közben. Felbecsülhetetlen értékű volt a járvány idején tesztelni ötleteinket, mielőtt személyesen kipróbálnánk őket.”

Nicholas 3 projektje, amely a robotrajzolást vizsgálja

Íme az a 3 projekt, amelyet Nicholas eddig használt robotbeállításaihoz:

1. Robotfestés

Itt Nicholas arra törekedett, hogy feltárja, hogyan tud ugyanaz a robotprogram rendkívül különböző műalkotásokat készíteni pusztán a használt ecset típusának megváltoztatásával.

A robotot arra is utasították, hogy a festési folyamat különböző pontjain mártsa bele az ecsetet a festékbe. Ez az egyszerű változtatás is nagyon eltérő festményeket eredményezett annak ellenére, hogy a robot mozgása következetes maradt.

2. Generatív rajz

A végleges alkalmazás némi hasonlóságot mutat a robotos portréprojekttel, amelyről 2016-ban számoltunk be, mivel az emberek arcát robotrajzokká alakítják.

Nicholas a Grasshopper-t (a Rhino 3D vizuális programozási nyelvét) használta az emberek arcképeinek vektoros rajzokká alakításához. Aztán újragondolta ezeket a képeket, és a robot segítségével papírra rajzolta a kapott alkotást.

3. Nem síkbeli jelölés

A RoboDK használatának egyik előnye, hogy hozzáférést biztosít a fejlett programozási lehetőségekhez anélkül, hogy saját komplex algebráját kellene kiszámítania és saját algoritmusait kódolnia kellene.

Ebben a projektben Nicholas feltárta annak lehetőségeit, hogy a robot segítségével közvetlenül íves felületekre, például csőre hozzon létre műalkotásokat. 3D szkennerrel digitalizálta a felületet CAD-modellbe, majd ezt importálta a RoboDK-ba programozás céljából.

Mit tanulhatna a robotos műalkotásokból?

Ha Ön maga is művész, az olyan projektek, mint Nicholas, megmutatják azokat a hatalmas lehetőségeket, amelyeket egy robot és a RoboDK használatával érhet el.

De még ha robotokat is használ hagyományosabb alkalmazásokhoz, akkor is tanulhat valamit az ilyen projektekből.

A művészi projektek arra késztetnek bennünket, hogy gondoljuk át, mi is lehetséges egy robottal.

Például gondoljon csak arra, milyen egyedi vonásokat adhat a termékeihez egyszerűen azzal, hogy megkérdőjelezi, mit tehetne még a robot szerszámával!