Hogyan válasszuk ki a megfelelő robot raklapozó rendszert

Melyik robot raklapozó rendszer lenne a legjobb az Ön számára? Sokféle márkától számos lehetőség áll rendelkezésre. Hogyan választhatja ki az igényeinek megfelelőt?

Van egy raklapozási művelet, és azt automatizálni kell.

A csomagolási folyamat túl lassú ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a termelése által megkívánt áteresztőképességgel. Tudja, hogy a raklapozási lépés automatizálása az egyetlen módja annak, hogy elérje a szükséges áteresztőképességet.

A hagyományos automatizált raklapozási megoldások hatalmas helyet foglalhatnak el a gyárban, és Ön szerint nem megfelelőek. Egyszerűen nem elég rugalmasak a vállalkozásában használt változatos raklapozási feladatokhoz.

A robot a legjobb megoldásnak tűnik.

A raklapozás meglehetősen egyszerű alkalmazásnak tűnhet – Ön csak tárgyakat rendez el és raklapra helyez. Feltételezheti, hogy csak egy vagy két különböző megoldás létezik a palettázási feladatok automatizálására az Ön vállalkozásában.

Azonban meglepően sok robot raklapozó rendszer áll rendelkezésre.

Melyiket érdemes választani?

Nem robotos raklapozógépet kell választania?

Természetesen nem a robotika az egyetlen lehetőség, ha a raklapozás automatizálásán gondolkodik.

Néha a hagyományosabb típusú raklapozási automatizálás jobban megfelel az Ön helyzetének. Például, ha percenként több ezer azonos terméket raklapoz ki egy teljesen automatizált, nagy volumenű gyártósoron, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy a nem robotizált raklapozási megoldás jó megoldás lehet.

A robotizált raklapozás fő alternatívája a réteges palettázó.

A réteges palettázók hatalmas, többszintű gépek, amelyek a gyártósor vége felé helyezkednek el.

A termékek szállítószalagokon keresztül kerülnek a gépbe. A szállítószalag mentén mozgatószervek vagy rögzítések segítségével a megfelelő helyzetbe és tájolásba kerülnek. A réteges palettázó ezután összenyomja a termékeket, majd egy mozgatható padlóra tolja őket. Ezután a padlót leengedik a raklapra. Végül a padló felnyílik, és a termékréteg a raklapra esik.

A robotpalettázó rendszerek ezzel szemben rendkívül alkalmazkodóképesek.

Rugalmasság: A robotraklapozó rendszerek fő előnye

Valószínűleg a robotok legnagyobb előnye minden helyzetben a rugalmasság, amelyet a műveletekhez biztosítanak.

A hagyományos réteges raklapozókkal ellentétben a raklapozó robot könnyedén kezeli a vegyes raklapokat különböző méretű és formájú termékekkel. Mindaddig, amíg a termékek elrendezése a raklapon biztonságos lesz a szállítás során, a választott raklapozási feladatot szinte biztosan el tudja végezni egy robottal.

Számos, robotizált raklapozásra alkalmas tárgy egyszerűen nem kivitelezhető réteges palettázóval, beleértve a nagy zsákokat, nehéz dobokat és a törékeny csomagokat, hogy csak néhányat említsünk.

3 típusú robot raklapozó rendszer, amelyet fontolóra vehet

Még akkor is meg kell hoznia néhány döntést, ha úgy döntött, hogy mindenképpen robotot szeretne használni a raklapozáshoz.

Raklapozási feladatokra többféle robot alkalmas. Hogy melyiket választja, az a feladat szükségleteitől függ.

Íme a 3 legelterjedtebb palettázáshoz használt robottípus, a legkevésbé elterjedttől a leggyakoribbig:

3. 6 tengelyes ipari robotok

Az ipari robotika nagy teljesítményű, nagy rugalmasságú vége, a 6 tengelyes robotok a hegesztéstől a 3D nyomtatásig számos feladat elvégzésére alkalmasak. Egy 6 tengelyes ipari robot használata a raklapozáshoz minden bizonnyal lehetséges – megfelelő végkiegyenlítővel –, és jó választás lehet, ha ugyanazt a robotot valamikor a raklapozáson kívül más feladatokra is szeretné használni.

2. Együttműködő robotok

A növekvő népszerűségnek örvendő kollaboratív robotok általában kisebb ipari robotok, amelyek biztonságosan használhatók az emberek közelében. Ez a megnövekedett biztonság azt jelentheti, hogy teljesítményük gyengébb, mint más típusú robotoké, különösen az elérhető sebesség és hasznos teher tekintetében. Ha kis számú terméket szeretne raklapra helyezni, hogy elmozdítsa a dolgozót egy unalmas raklapozási munkától, az együttműködő robotok jó megoldást jelenthetnek.

1. Dedikált raklapozó robotok

Valószínűleg a legtöbb raklapozási feladathoz a legjobb megoldás egy dedikált raklapozó robot használata. Ellentétben a 6 tengelyes ipari robotokkal, ezeknek általában csak 5 tengelyük van, mivel az effektornak mindig csak lefelé kell mutatnia. Hajlamosak a tengelycsatolást is használni, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb teherbírást is kezeljenek a sebesség csökkentése nélkül.

A raklapozó robotok specifikációja 8 kg-tól (pl. GSK RMD08) 800 kg-ig (pl. Motoman MPL800) terjed. Raklapozó robotok széles választékát találja Robotkönyvtárunkban.

Néhány kérdés a megfelelő robotraklapozó rendszer kiválasztásához

Íme néhány kérdés, amelyeket feltehet magának, hogy eldöntse, melyik robotmodellre, végberendezésre és egyéb kiegészítőkre lehet szüksége:

  • Milyen méretei, alakja és anyagtulajdonságai vannak azoknak a termékeknek, amelyeket a robot raklapra rak? Ez segít meghatározni a robot hatótávolságát és végpontját.
  • Mekkora a termékek súlya? Ez segít meghatározni a robot hasznos terhét.
  • Milyen áteresztőképességre van szüksége? Ez segít meghatározni a robot típusát.
  • Mennyire változékonyak a termékcsaládok? Ez határozza meg, hogy milyen gyakran kell újraprogramoznia a robotot.
  • Könnyen programoznia kell a robotot? Ha igen, akkor létfontosságú a megfelelő robotprogramozó szoftver kiválasztása.
  • Csak raklapozásra fogja használni a robotot, vagy más célra szeretné? Ez segít meghatározni a robot típusát.