Elektronikus terméktesztelés robotokkal

Szeretné javítani a teljes elektronikai gyártási folyamat termelékenységét?

Az elektronikus termékteszt sok vállalat számára szűk keresztmetszetet jelent. A tesztelés létfontosságú lépés a termékminőség biztosításához, de sok időt is igénybe vesz. Ez nem értéknövelt feladatként megnehezítheti a fejlesztést.

A hatékony tesztelés megvalósítása számos elektronikai gyártó számára kihívást jelent.

Ahogy az EETimes néhány évvel ezelőtt beszámolt róla „Ha nem oldják meg az ellenőrzési szűk keresztmetszetet, a jövőbeli elektronikus rendszerek költsége az egekbe fog szökni.” Míg a cikk kifejezetten a System-on-Chip (SoC) ellenőrzésre utalt, ez a szűk keresztmetszet még mindig jelen van az elektronikai iparban.

A robotok nagyon hatékony módszerei lehetnek a hatékonyabb terméktesztelési folyamatnak.

A robotok nem csak gyártási feladatokra valók

Feltételezheti, hogy a robotok a legjobbak a gyártási feladatokban.

Kétségtelenül igaz, hogy az elektronikai gyártásban gyakran használnak robotokat folyamatfeladatokra. Az olyan feladatokat, mint az áramköri lapok összeszerelése, forrasztása és ragasztóadagolása, egyre gyakrabban végeznek robotok az iparban.

Az azonban, hogy a robotokat hagyományosan gyártáshoz használják, nem jelenti azt, hogy nem alkalmasak más típusú feladatokra.

A robotos terméktesztelés még mindig meglehetősen ritka az elektronikai iparban. Ez azonban nagyon hasznos feladat lehet a létesítményeik általános termelékenységének növelésére törekvő vállalatok számára.

5 fajta terméktesztelés, amely alkalmas robotok számára

Természetesen sokféle termékteszt létezik. Előfordulhat, hogy bizonyos folyamatai robottal automatizálhatók, vagy nem.

Íme 5 fajta terméktesztelési folyamat, amelyet a robotok automatizálhatnak:

1. Gombok és érintőképernyők funkcionális tesztelése

A tesztelés más formáitól eltérően a robotok közelről képesek utánozni az emberi tevékenységeket. Így tökéletesek a felhasználói felület fizikai elemeinek, például gombok vagy érintőképernyők funkcionális tesztelésére.

Hozzáadhat például egy érintőképernyős tollat ​​a robothoz, és az emberként fogja kezelni a képernyőt.

2. Elektronikus burkolatok stressztesztje

A robusztusnak és strapabírónak tervezett elektronikai termékeket stressztesztnek kell alávetni.

A robotok képesek utánozni az eszköz által a való életben tapasztalható stressztípusokat, így tökéletesek az ilyen típusú tesztelésekhez.

3. Termékvizsgáló gépek gépi karbantartása

Természetesen sok dedikált terméktesztelő gép létezik már a piacon. Valószínűleg már használ néhányat. A robotok használatához nem kell mindent kidobni!

Egy gépkezelő robot ki tudja venni a meglévő termékvizsgáló gépek be- és kirakodásának ismétlődő feladatát az emberi munkás kezéből, lehetővé téve számukra, hogy több hozzáadott értéket képviselő feladatokat hajtsanak végre.

4. Vizuális ellenőrzés kamerákkal vagy érzékelőkkel

Lehetséges, hogy a tesztelési folyamat magában foglalja az elektronikus termékei vizuális képeinek elemzését vagy más érzékelőkkel történő tesztelését. Ezen adatok gyűjtése nehézkes az ellenőrző mérnökök számára. Jobb lenne az idejüket az összegyűjtött adatok elemzésével tölteni.

A robotok nagyszerű lehetőséget jelentenek az érzékelőadatok összegyűjtésére, és segítenek csökkenteni az ellenőrzési szűk keresztmetszetet.

5. Szonda ellenőrzése

A folytonossági vizsgálat és más típusú szondavizsgálatok gyakran részét képezik az elektronikai gyártás tesztelési eljárásának. Ez unalmas feladat lehet az emberek számára, akik inkonstansokat is bevezethetnek a tesztelés során.

A tesztszondával felszerelt robot sokkal következetesebb megközelítést kínál az elektronikai teszteléshez.

Remek ok arra, hogy robotokat használjunk az elektronikus terméktesztekhez

Míg az automatizált ellenőrzés gyakori a szoftverfejlesztésben és az SoC-tervezésben, az elektronikus terméktesztelés más aspektusait hagyományosan nehezebb automatizálni.

Amint az a fenti listából látható, a robotika sokkal több terméktesztelési módot tesz lehetővé, mint a múltban.

De van egy nagy oka annak, hogy az elektronikus termékek tesztelése jobb egy robottal, mint az emberi munkásokkal…

A tesztelés ismétlődő következetességet igényel, és az emberek nem következetesek.

Mi, emberek kiválóan teljesítünk olyan feladatokban, amelyek kognitív képességeinket érintik. Nem vagyunk igazán jók azokban a feladatokban, amelyekben minden alkalommal pontosan ugyanazt a fizikai mozgást kell végrehajtanunk.

A robotok viszont rendkívül következetesek.

3 további jó ok a robottermékteszt használatára

A konzisztencia előnyein felül még három ok, amiért a robotok jobbak az elektronikus termékek tesztelésében, mint az emberek:

1. Lehetővé teszi a tesztelési folyamat optimalizálását

A robotok nagy megismételhetőségének köszönhetően idővel továbbra is optimalizálhatja terméktesztelési folyamatait. Még a folyamat kismértékű fejlesztése is hatalmas időmegtakarítást és teljesítménynövekedést eredményezhet az idő múlásával.

2. Következetesebb adatgyűjtés

A minőségi problémák felismerése mellett, mielőtt a termékek elhagynák a létesítményt, a terméktesztelés hatalmas előnye az összegyűjtött adatok. Ezek az adatok lehetővé teszik a hibák forrásukig való visszakövetését és termékei általános minőségének javítását. A robotok sokkal konzisztensebb adatokat állítanak elő, mint az emberek, ami hasznosabbá teszi az adatokat.

3. Jobb hibajelentés

Az összegyűjtött adatok jobb konzisztenciája a hibák bejelentését is sokkal könnyebbé teszi. Az emberi adatgyűjtés során mindig bizonytalan, hogy a hibákat pontosan rögzítették-e. Egy robottal biztos lehet benne, hogy az adatpontok következetesen rögzítésre kerülnek.

A sikeres elektronikus terméktesztelés egyik kulcstényezője robotokkal

Ha javítani szeretné az elektronikus terméktesztelést egy robottal, egy tényezőt sok vállalat figyelmen kívül hagy: a robotprogramozást.

A megfelelő programozási eszköz használata felgyorsíthatja a robot telepítését, javíthatja a robotkód karbantarthatóságát, és növelheti a robot terméktesztelő cellájának rugalmasságát.