Hogyan éljük túl a nehéz időket egy feldolgozóipari vállalkozásban

Nehéz időszak a feldolgozóipar számára, az új évtized számos kihívást hoz. Íme néhány módszer a nehéz idők túlélésére.

Érdekes időket élünk…

Ez nyilvánvalóan egy ironikus átoktól származó kifejezés („élj érdekes időket”), ami azt jelenti, hogy „nehezek az idők”.

A feldolgozóiparban pedig sokak számára egyre nehezebbek az idők. A Deloitte friss felmérése szerint 2020 kemény évnek indul. Beszámolójuk így kezdődik:

„2019 úgy kezdődött, hogy az Egyesült Államok és a globális feldolgozóipar folyamatos növekedést tapasztalt, bár az utóbbi időben a feldolgozóipar lelassult, mivel a globális gyártás visszaesésének kockázata nő.”

A feldolgozóipar növekedése több virágzó év után csökkenni kezd. Idén a robotikai ipar is a legnagyobb jelentős visszaesését élte át azóta, hogy a RoboGlobal részvényindex 2008-ban elkezdte nyomon követni az iparágat.

Hogyan maradhatnak túl a feldolgozóipari vállalkozások ebben a bizonytalanságban?

Mit tehetünk mi személy szerint, hogy elkerüljük a súlyos ütéseket?

Van valami jó lépés, amit tehetünk?

Íme egy útmutató a túléléshez ezekben a potenciálisan nehéz időkben.

5 kihívás, amelyet az új évtized hozott

Egyetlen dolog sem okozza a gyártási kereslet lassulását. Azonban különböző erők egyesülnek, ami azt jelenti, hogy ez az új évtized bizonyos kihívásokkal kezdődik.

1. A termelés lassulása egyes iparágakban

A JP Morgan szerint 2019-ben a három leginkább érintett iparág az energiaipar, az autóipar és a repülőgépipar volt. Ez a lassulás számos tényező eredménye, amelyek az adott iparágtól függően változnak. Például a csökkenő olajárak hatással vannak az energiaiparra, és a készletek tömkelege az autóipart.

A lassulás nem hirtelen hatás. Az Institute for Supply Management nemrégiben felfedte, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt három évben visszaszorult a gyártás.

2. Növekvő kereskedelmi feszültségek

A jelenlegi lassulásról szóló kommentárok közül sok kereskedelmi feszültséget említ. Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek „ciki-alá kereskedelmi háborút” váltottak ki, amely kihat a feldolgozóipar bizalmára. Elemzők szerint a tőzsdén jelenleg „magasabb mélypontok és alacsonyabb csúcsok” vannak.

3. Korlátozott munkahely-növekedés

Az elmúlt évben lényegesen alacsonyabb ütemben nőtt a munkahelyek száma, mint az előző években. A feldolgozóiparon belül 2019-ben csak havi 6000 új munkahely jött létre, szemben a 2018-as havi 22 ezerrel.

4. Képességhiány

Ehhez kapcsolódó kihívás a szakképzettség hiánya az iparágon belül. Ilyenkor nincs elég képzett munkaerő bizonyos fontos szerepkörök betöltésére. A szakképzettség hiánya nem csak a feldolgozóiparban jelent problémát – korábban az építőiparban is beszámoltunk róla.

Történelmileg a „szoros” munkaerőpiac (ahol alacsony a munkanélküliség és nagy a kereslet) hátráltatta az ipar növekedését, így a szakképzettség hiánya valóban korlátozhatja a növekedést.

5. Supply Chain volatilitás

Egy másik kihívás, hogy az ellátási láncok világszerte jelenleg ingadozóak. A piacok változnak, és az ellátási láncoknak gyorsan alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani, ami nehéz. Az MSG jelentése szerint a vásárlók több helyi termelést, kisebb környezetterhelést, több testreszabást és magasabb minőséget követelnek.

A Forbes a 2020-as évet a történelem legingatagabb évének nevezte.

Hogyan lehet sikeres ezekben a kihívásokkal teli időkben

Nyilvánvaló, hogy a feldolgozóipar nincs a legjobb helyzetben, mint valaha… de sok mindent megtehetsz, hogy elkerüld a kihívásokat. Valójában a megfelelő cselekvésekkel ezt a csökkent növekedési időszakot is a maga javára fordíthatja!

A Deloitte legutóbbi jelentése több olyan stratégiát is azonosított, amelyeket a gyártó vállalkozások már alkalmaznak, hogy segítsék őket „átvészelni a vihart”.

Íme öt stratégia, amellyel előnyt szerezhetsz ebben az új évtizedben:

1. A műveletek egyszerűsítése

Az egyik legjobb lépés, amit egy vállalat megtehet egy hanyatlás idején, ha kihasználja a lehetőséget a működés ésszerűsítésére. Amikor a rendelési számok csökkennek és a termelés csökken, a vállalkozások néha „pánik üzemmódba” kerülnek, és reakcióssá válnak stratégiai helyett. Ezzel senkinek sem jó az ideje, sem az energiája.

A jelentésben leírtak szerint az állásidőt sokkal jobban használhatja, ha „rendbe hozza a házát”. Racionalizálja gyártási folyamatait, értékesítse a szükségtelen befektetéseket, és igazodjon újra kulcsfontosságú piacaihoz.

2. Fektessen be a robotikába

A készséghiány leküzdésének egyik kipróbált és bevált módja a robotikába való befektetés. A robotok segíthetnek olyan munkahelyek betöltésében, amelyeket a jelenlegi körülmények között egyébként lehetetlen lenne betölteni, rövid és hosszú távon egyaránt javítva a helyzetet.

2019-ben bevezették azt a nemzeti megközelítést, amely segíti a vállalatokat abban, hogy robotokat használjanak a munkaerőhiánytól sújtott munkahelyek betöltésére.

3. Új partnerségek létrehozása

Az ellátási láncok volatilitása sok gyártóüzemet arra késztet, hogy egy fontos felismerést tegyen – nem dolgozhatunk elszigetelten. A Deloitte-jelentés megállapította, hogy a vezető vállalkozások ötször gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel, hogy új partnerségeket alakítsanak ki, mint más vállalkozások. Ez megduplázza azt az értéket, amelyet az ügyfeleknek adnak, és lehetővé teszi számukra, hogy a kihívásokkal teli idők ellenére felgyorsuljanak üzleti céljaik felé.

4. Fogadja el a megújuló energiaforrásokat és a fenntarthatóságot

A szélesebb piacon jelenleg tapasztalható egyik változás a fenntarthatóbb vállalkozások szükségessége.

A nehézségek idején a fenntarthatóság csak egy újabb kellemetlenségnek tűnhet, amely nyomást gyakorol vállalkozásunkra. A fenntarthatóbb folyamatokra való átállás azonban valójában megmentheti a vállalkozást. Egyes vállalatok azt tapasztalják, hogy például a megújuló energiára való átállás új bevételi forrásokat nyitott meg, csökkentette az energiafüggőséget és csökkentette a költségeket.

5. Innováció és befektetés az Ön vállalkozásába

Bár ellentmondásosnak tűnhet pénzt fektetni, amikor a dolgok nem mennek jól, gyakran ez a legjobb stratégia. A megfelelő új folyamatokba, szakértelembe vagy technológiába való befektetés módot jelenthet arra, hogy a kihívásokkal teli idők ellenére visszaállítsuk vállalkozásunkat.

Közeleg az új évtized, és rajtunk múlik, hogyan használjuk fel erőforrásainkat a jövőre nézve. Ahelyett, hogy rossz dolognak tekintenénk ezt a kihívásokkal teli időszakot a gyártásban, inkább lehetőségként tekinthetünk rá!

Mibe érdemes befektetni, ami valóban változást hoz?

Adtunk néhány lehetőséget, amelyeket a gyártó vállalkozások már most is használnak, hogy leküzdjék ezeket az érdekes időszakokat. Most a választás rajtad áll!