Hogyan működnek a chatbotok? Tanulja meg a teljes folyamatot

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés számomra a Quoránál általában a következő: „Hogyan működnek a chatbotok?”

Ez a cikk a harmadik a Chatbot 18 négyrészes sorozatban. A sorozatban megjelent további cikkek itt találhatók:

#1: Előrejelzéseink az ipar számára
#2: A Chatbot nyelv mélyreható elemzése
#4: Ügyfél-elköteleződés, támogatás és marketing

A többi cikktől eltérően azonban ebben a bejegyzésben közelebbről megvizsgáljuk a chatbotok működését, és alaposan belemerülünk abba is, hogy mire kell figyelni, ha chatbot-megoldásba fektetünk be.

Ezen túlmenően, ha szeretnél egy élményszerű terméktúrát, ahol megtanítjuk, hogyan építsd fel saját chatbotodat, és egy a Verloop.io platform részletes áttekintéseakkor csatlakozzon hozzánk a június 7-én, 15:30-kor (IST) megrendezésre kerülő bemutató napunkra, ha itt regisztrál.

Na de térjünk vissza aktuális témánkhoz…

Szóval, hogyan működnek a chatbotok?

Képzeld el egy percre, milyen a kommunikáció folyamata egy másik emberrel.

Édesanyád arra kér, hogy vásárolj egy kis Tropicana 100%-os narancslevet.

Ígérem, nem kapunk pénzt ezért a promócióért.

Az első kérdésed az, hogy mennyit akar belőle? 1 liter? 500 ml? 200? Azt mondja, hogy szeretne egy 1 literes Tropicana 100%-os narancslevet.

Most már tudja, hogy a hagyományos Tropicana könnyen beszerezhető, de a 100%-ot nehéz elérni, ezért előzetesen fel kell hívnia néhány üzletet, hogy megnézze, hol kapható. Találsz egy boltot, ami elég közel van, ezért visszamész anyádhoz, és elmondod neki, hogy megtaláltad, amit akart. 2 dollár, talán 3 dollár, és miután elkérted tőle a pénzt, te indulsz tovább.

Mi köze a Tropicana Orange-nak bármihez? Nos, ez a válasz arra a kérdésre, amelyet végül minden főnöke és ügyfele feltesz: „Hogyan működnek a Chatbotok?”

A chatbot ugyanazt a folyamatot követi, két alapvető különbséggel, a kommunikációs csatornával és azzal, amiről beszél. Lépésről lépésre lebontjuk az AI/Chatbotok legalapvetőbb elvei alapján.

A gép fejében.

  1. A Facebook Messengerben találsz egy terméket, és a következetesség kedvéért tegyük fel, hogy ugyanaz az üveg Tropicana. Mindig csak a prezentációs réteget látja, és egy üzenetet küld a botnak, amelyet a háttérrendszer fogad el, és azt mondja, hogy szeretne egy kis Tropicanát.
  2. Természetes nyelvi feldolgozás használata (mi történik, ha a számítógépek olvasnak egy nyelvet. Az NLP folyamatok szöveget strukturált adatokká alakítanak át), a gép ezt a sima szöveges kérést kódolt parancsokká alakítja saját maga számára.
  3. Most a chatbot bedobja ezeket az adatokat egy döntési motorba, mivel a bot fejében meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, hogy kilépjen a társalgási körből, nevezetesen a kívánt mennyiségű Tropicana.
  4. A természetes nyelvgenerálás használata (mi történik, ha a számítógépek nyelvet írnak. Az NLG-folyamatok a strukturált adatokat szöveggé alakítják), hasonlóan az anyjához, a bot megkérdezi, mennyit akart az említett Tropicanából.
  5. A válaszok tömbje visszakerül az üzenetküldési háttérrendszerbe, és kérdés formájában jelenik meg. Megmondod a botnak, hogy szeretnél 1 litert, és visszamegyünk az NLP-n keresztül a döntési motorba.
  6. A bot mostantól elemzi az előre betáplált adatokat a termékről, az üzletekről, azok helyéről és az Ön helyéhez való közelségükről. Azonosítja a legközelebbi boltot, ahol ez a termék raktáron van, és megmondja, hogy mennyibe kerül.
  7. Ezután egy fizetési portálra irányítja Önt, és miután megkapta a visszaigazolást az átjárótól, leadja a megrendelését, és egy-két munkanapon belül megkapja 1 liter Tropicana 100%-os narancslevet.

Pontosan olyanok, mint az emberek?

Jelenleg azonban a legnagyobb különbség a chatbotok és az emberek között az, amit az iparág empátia-megértésnek nevez. A chatbotok egyszerűen nem olyan ügyesek, mint az emberek a társalgási alaphangok megértésében.
Például nagyon nagy különbség van az állítások között,

  1. – Beszélnünk kell, kicsim! és
  2. – Beszélnünk kell, kicsim…

Bár ez egy ember számára azonnal nyilvánvaló, egy gép számára nehéz felfogni. Ezen a téren azonban előrelépés történik, és hamarosan a gépek nemcsak azt fogják tudni megérteni, amit mondasz, hanem azt is, hogyan mondod, és mit érzel, miközben mondod.

Mire kell figyelni a chatbot kiválasztásakor?

Az Accenture Digital szerint a vállalkozások 57%-a állítja, hogy a társalgási chatbot minimális befektetés mellett nagy megtérülést biztosít. Ez rendkívül vonzóvá teszi a chatbot telepítését, de ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő chatbotot, és befektessen abba, íme néhány olyan funkció, amelyekre úgy gondoljuk, hogy keresnie kell.

1. Valós idejű megfigyelés.

A valós idejű adatszolgáltatás segíthet a stratégiai döntések proaktív meghozatalában és az aktuális ügyfélbeszélgetések felügyeletében.

2. Omnichannel támogatás.

Az, hogy olyan platformokon legyen, amelyeken ügyfelei már rendelkeznek, és amelyekkel elégedettek, elengedhetetlen, ha rendkívül egyszerű, robusztus és személyre szabott ügyfélélményt szeretne kínálni.

3. Folyamatos AI képzés.

Egy ügyfélszolgálati chatbot-szolgáltató, amely lehetővé teszi a chatbot folyamatos képzését és felépítését a GYIK betanítási adataival, valamint további szándékok és entitások hozzáadásának képessége, így optimalizálva a chatbotot, hogy több felhasználási esetet lefedjen, olyan alapvető funkció, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

4. Kiterjedt integrációk.

Győződjön meg arról, hogy a webhelyéhez választott chatbot zökkenőmentes integrációt kínál a vállalkozása által használt egyéb termékekkel és szolgáltatásokkal.

5. Analitikai adatok.

Győződjön meg arról, hogy chatbot-platformja mesterséges intelligenciával vezérelt analitikai irányítópultot kínál, amely lehetővé teszi, hogy a nyers adatokat egyszerű vizuális formátumokban használható betekintésekké alakítsa az egyszerű fogyasztás érdekében.

Noha ez néhány kulcsfontosságú funkció, amelyet szem előtt kell tartania, amikor csevegőrobotjába fektet be, rendkívül nehéz egy mindenki számára megfelelő megoldást előírni. A megfelelő chatbot megtalálásához finomság és türelem, valamint vállalkozása igényeinek és prioritásainak világos megértése szükséges.

Abban az esetben, ha további kérdései vannak, és túlterheltek az információk a legjobb szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyekre figyelni kell, és hogy melyek a legnagyobb elkerülendő jelek, mi megtaláljuk Önt.

Csatlakozzon hozzánk a közelgő Demónapunkon, hogy többet megtudjon a chatbot felépítéséről és arról, hogy mire kell figyelnie, amikor kiválaszt egyet. Ez egy szórakoztató, rendkívül vizuális és rövid esemény. És úgy gondoljuk, hogy ez nagy értéket és betekintést nyújt majd az ügyfélszolgálati játék szintjének emeléséhez.