Ipari robotprogramozás kezdőknek

Ipari robotját szeretné programozni… de mi a legjobb módja az indulásnak?

Kezdőként a robotprogramozás ijesztő lehetőség lehet. A programozás hagyományosan az egyik legnagyobb kihívást jelentő terület az ipari robotok használatában.

Hogyan lehet a programozási folyamatot a lehető legegyszerűbbé tenni?

Mindenkinek el kell kezdenie valahol a robotikával. Mindannyiunknak volt olyan időszaka, amikor még soha nem használtunk ipari robotot.

Ha még nem ismeri az ipari robotikát, sok mindent meg kell tanulnia az induláshoz. Meg kell tanulnod a robothardvereket, a végeffektusokat, az érzékelőket…

És akkor hozzá kell adni a programozási varázslót is!

A robotprogramozás hagyományos módszerei nem tették egyszerűvé a kezdők számára a gyors felállást.

Miért nehéz az ipari robotprogramozás hagyományosan?

A hagyományos ipari robotprogramozás nem kezdők számára készült.

Valójában az egész folyamat néha úgy érezhető, mintha kifejezetten arra lett volna kifejlesztve, hogy megakadályozza az új felhasználókat abban, hogy elkezdjék a robotikát! Ennek számos lehetséges oka lehet, beleértve a megbízható kommunikáció hiányát, a plug-and-play összetevők hiányát és az együttműködés hiányát.

Egy ipari robot programozásához hagyományosan kiterjedt képzésen kell részt vennie, hogy megtanulja az adott robotmárkájához tartozó programozási nyelvet.

Minden ipari robotgyártó rendelkezik saját programozási nyelvvel és robotprogramozó szoftverrel. Ez nagyon korlátozó, mivel azt jelenti, hogy minden alkalommal teljesen új programozási módszert kell megtanulnia, amikor új típusú robotot szeretne használni.

Ráadásul egy robot hagyományos módszerekkel történő programozása sokáig tart, még akkor is, ha nem vagy kezdő. Ez az oka annak, hogy a robotok telepítése hagyományosan hónapokig tart, még akkor is, ha nagyon tapasztalt robotprogramozók végzik.

A megbízható robotprogramozás egyszerűbb megközelítése

Kezdőként mit tehet, hogy gyorsan elkezdhesse programozni ipari robotját?

Szerencsére van egy másik módja a robotok programozásának, amely sokkal alacsonyabb belépési korláttal rendelkezik, mint a hagyományos módszerek.

Az offline programozás egy olyan programozási típus, amely lehetővé teszi a robot szimulált változatának virtuális környezetben történő programozását.

A megfelelő offline programozószoftver nagyon egyszerűvé teszi robotja programozását anélkül, hogy alapos képzésre lenne szüksége. A robot feladatát úgy is beprogramozhatja, hogy egyszerűen mozgatja a 3D virtuális környezetben.

Ha offline programozást használ, percek alatt elkezdheti programozni robotját, nem hónapok alatt, mint a hagyományos robotprogramozási módszerekkel.

A robotprogramozás alapjai

Nem számít, milyen programozási módszert választ, van egy alapfolyamat, amely mindegyikre vonatkozik.

Akár teljesen kezdő a robotprogramozásban, akár több éves tapasztalattal rendelkezik, ez egy megbízható folyamat a robotprogramozáshoz.

1. Válassza ki a megfelelő programozási platformot

Minden projekt első lépése a programozás módjának kiválasztása. Milyen szoftvert és platformot fog használni?

Talán nagy tapasztalattal rendelkezik a gyártó programozási nyelvében, és szívesebben kódolja vele a robotprogramot. Alternatív megoldásként választhat egy intuitívabb offline programozószoftvert.

2. Tervezze meg programját

A kezdők gyakori hibája egy robot programozása során, hogy egyszerűen beleugornak a kódolási lépésbe.

Ritkán végződik jól.

Bármilyen programozási módszert is választott, szánjon egy kis időt a robotprogram megtervezésére. Döntse el, milyen műveleteket kell végrehajtania a robotnak. Ennek egyik gyors módja, ha saját kezével és karjával „eljátssza” a programot.

3. Hozza létre a programot

Ideje programozni!

Ennek a lépésnek a pontos jellege a választott programozási módszertől függően változhat:

  • Először is, a robot tanító medáljával a programozás során fáradságos „kocogással” kell „kocogni” a robotot a helyére, és minden egyes pontot elmenteni a programba.
  • Másodszor, a gyártó nyelvét használó szöveges programozásnál a programozás magában foglalja a parancsok begépelését és folyamatos tesztelését a fizikai roboton.
  • Végül a grafikus offline programozásnál a programozás egyszerűen magában foglalja a szimulált robot mozgatását point-and-click parancsok segítségével.

4. Végezzen bőséges hibakeresést

Függetlenül attól, hogy melyik programozási módszert használja, a hibakeresés létfontosságú egy robot programozásakor.

A hagyományos robotprogramozási módszerekkel ez azt jelenti, hogy a programot a fizikai roboton kell tesztelni. Ez gyakran azt jelenti, hogy a robot hosszú ideig nem működik, ami kihat a termelékenységére.

Az offline programozással a legtöbb hibakeresést elvégezheti a szimulált roboton. Csak akkor küldi el a programot a fizikai robotnak, ha tudja, hogy zökkenőmentesen fut. Ez az egyik módja annak, hogy az offline programozás időt takarítson meg.

5. Állítsa gyártásba a robotot

Minden robotprogramozási projekt utolsó lépése a robot gyártásba helyezése és a befektetés megtérülése!

Ez magában foglalja a robotprogram utolsó tesztjeinek lefuttatását, a robotcella tisztítását, és szükség esetén más folyamatokhoz való csatlakoztatását.

6. Adatgyűjtés és fejlesztés

Bár a programozási feladatod véget ért, ez nem jelenti azt, hogy “be kell állítani és elfelejteni” a robotcellával.

Gyűjtsön működési adatokat a robotról, hogy nyomon kövesse a teljesítményét az idő múlásával. Rendszeresen térjen vissza, és ellenőrizze adatait, hogy ellenőrizze, mennyire jól működnek. Valószínűleg észre fog venni, hogyan lehet módosítani a robot programját, és még tovább javítani a működését.

Ha az offline programozást választotta, úgy tesztelheti a változtatásokat a szimulált roboton anélkül, hogy ez befolyásolná a robot termelékenységét.

Hogyan kezdjük el a robotprogramozást

Kezdőként nehéz lehet egyszerű gyakorlati tapasztalatot szerezni egy robot programozásában.

A RoboDK offline programozószoftverével megtanulhatsz bármilyen ipari robotot programozni egy intuitív szimulált környezetben. Ha már kényelmesen programozza a szimulált robotot, áttérhet a kiválasztott fizikai robotra.