Mi a legjobb hatótávolság egy ipari robot számára?

A robot „kinyúlása” sok más tényezőt is meghatároz, pl.: a munkadarab mérete, a külső tengelyek szükségessége stb. De mi a legjobb elérhetőség számodra?

Tegyük fel, hogy van egy feladat, amelyet automatizálni szeretne. Tudja, hogy ipari robotot szeretne használni, de nem biztos benne, hogy melyik márka vagy modell a legmegfelelőbb az Ön számára. Hogyan válassz a piacon lévő sokféle modell közül?

Rendelkezünk több száz robotmodellel több tucat márkától. Gyakran ki kell választanunk a megfelelő modellt az ügyfélprojektekhez, vagy csak egy oktatóanyag elkészítéséhez.

Hogyan válasszunk a különböző robotok közül?

Az egyik első tulajdonság, amelyet a robot kiválasztásakor figyelembe kell venni, az az „elérés”. Ez az alapvető robottulajdonság az alkalmazástervezés szinte minden más aspektusát érinti.

Például a robot hatótávolsága meghatározza:

De mi a robot elérhetősége, és hogyan lehet meghatározni a legjobbat? Találjuk ki.

Tekintse meg a teljes oldalas interaktív alkalmazást itt.

Mi az a robot hatótávolsága?

Ahogy a neve is sugallja, a robot „kinyúlása” annak mértéke, hogy a robotkar milyen messzire tud elnyúlni teljesen kinyújtott állapotban. Más szóval, ez határozza meg a robot munkaterületének határait.

Fontos megjegyezni, hogy a hatótávolság csak hozzávetőleges mértéke a robot munkaterületének. Nagyon gyakori, hogy egy robot több irányba nyúlik, mint a másik irányba, ami nem tükröződik a paraméterben. A hatótávolság azonban általános képet ad a robot méretéről és kinematikai képességeiről. Ez az oka annak, hogy a robotmodell kiválasztásakor hasznos első paraméter.

Az elérést a robottal kapcsolatos különféle fizikai tényezők határozzák meg, többek között:

 • A hivatkozások hossza.
 • A robot teljes mérete.
 • Az ízületek hatótávolsága (a kis mozgási tartománnyal rendelkező kötések kis hatótávolságúak lehetnek még akkor is, ha a robot nagy).

Mely robotok rendelkeznek a legnagyobb és legkisebb hatótávolsággal?

Ha olyan elérési értéket kíván kiválasztani, amely megfelel a feladatának, először ismernie kell a felső és alsó határt.

A múltban az ipari robotok méretei között meglehetősen kis eltérések voltak. Manapság azonban hatalmas a választék. Ma már találhatunk olyan kicsi robotokat, hogy elférnek a tenyerünkön, és olyan nagyokat, hogy fel tudnak emelni egy 1,5 tonnás autót.

Legnagyobb hatótávolság: Fanuc M-2000iA/1700L

Könyvtárunk legnagyobb robotja (a cikk írásakor) a Fanuc óriás M-2000iA.

Tulajdonságai a következők:

 • Kinyúlás: 4683 mm
 • Terhelhetőség: 1700 kg
 • Súly: 12500 kg
 • Ismételhetőség: 0,270 mm

Ez a 4 méter feletti és 12 tonnás robot a skála legnagyobb végén a legmegfelelőbb olyan hatalmas feladatokra, amelyek nagyon nehéz, nagy rakományt igényelnek.

Legkisebb hatótávolság: Mecademic Meca 500 R3

Könyvtárunk legkisebb robotja (a cikk írásakor) az apró Meca 500 a Mecademictől.

Tulajdonságai a következők:

 • Kinyúlás: 330 mm
 • Terhelhetőség: 0,5 kg
 • Súly: 4,5 kg
 • Ismételhetőség: 0,005 mm

A skála legkisebb végén, mindössze néhány száz milliméteres hatótávolságával ez az apró robot az asztali alkalmazásokat célozza meg. Ez a kis méret azt is lehetővé teszi, hogy nagyon pontos legyen – az írás idején a legalacsonyabb ismételhetőségi értékkel rendelkezik egy 6 DoF robotnál.

5 lépés a legjobb elérhetőség kiválasztásához feladatához

A robotmodellek sokféle lehetősége mellett mi a legjobb módja annak, hogy eldöntse, melyik hatótáv a legalkalmasabb az Ön feladatához?

Itt van egy 5 lépésből álló kiválasztási folyamat, amelyet használhat:

1. Határozza meg a feladatszükségletet

Először nézze meg az automatizálni kívánt feladatot, és világosan vázolja fel, hogy mi szükséges a végrehajtásához.

Döntse el a robotcella elrendezését, és határozza meg, hogy termékei melyik útvonalon haladnak majd keresztül. Ezekből az információkból aztán képet kaphat arról, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a feladat végrehajtásához egy robottal, beleértve a szükséges hatótávolságot is.

2. Válassza ki a Fontos specifikációkat

Nem minden robotspecifikáció lesz fontos az Ön feladatához. Például a pick-and-place feladatok általában nem igényelnek nagy pontosságot, így a robot ismételhetősége nem olyan fontos. Ha a hely korlátozott, vagy a munkadarabok nagyok, a robot mérete (a hatókörében tükröződik) létfontosságú lesz.

3. Keressen egy megfelelő robotot

Határozza meg a feladathoz szükséges durva értékeket a robot kulcsfontosságú specifikációihoz (azaz elérés, hasznos teher, súly és ismételhetőség), és sorolja fel azokat fontossági sorrendben. Ezután válasszon egy robotot a kívánt eléréssel az elérési eszközünk segítségével.

Ne feledje, hogy a feladathoz szükséges hatótávolság nem lesz pontosan ugyanaz, mint a robot hatótávolsága. Szinte mindig jó stratégia a kelleténél nagyobb hatótávolságú robotot használni, mert sok robot kevésbé ügyes a munkaterülete szélén.

4. Keressen hasonló robotokat

Ha megtalálta a megfelelő robotot, nézze meg a hasonló specifikációjú robotokat.

Ezt kétféleképpen teheti meg:

 1. Használja interaktív Robot-összehasonlító táblázatunkat a különböző tulajdonságok összehasonlításához.
 2. Használja a Robot Library szűrőit hasonló tulajdonságokkal rendelkező robotok kereséséhez.

5. Hasonlítsa össze és döntse el

Valószínűleg néhány olyan robotot fog kapni, amelyek alkalmasak a feladatára. Egy jó módja annak, hogy összehasonlítsuk őket, ha kipróbáljuk őket a RoboDK-n belül.

Készítsd el a feladatod virtuális makettjét, és tesztelj néhány különböző robotot. Hamarosan meg kell éreznie, melyik robot felel meg a legjobban az Ön feladatának.