Miért érdemes robotgravírozást választania termékeihez

Egyre növekszik a testreszabás… képes-e az Ön vállalkozása kielégíteni a keresletet? A robotok nagyszerű lehetőséget kínálnak a fokozott személyre szabottság igényeinek kielégítésére. A gravírozás pedig remek lehetőség!

A gyártásban az elmúlt években változás történt. Ahogy a FinancesOnline elmagyarázza „Nem több, mint néhány éve, amikor [the number of] személyre szabott termékek […] ujjheggyel megszámolható.”

Korábban a legtöbb személyre szabott termék vagy árumarketing volt, vagy speciális, egyszeri munkák. A legtöbb gyártó számára a testreszabás rendkívül költséges volt, így egyszerűen nem tették meg.

Az utóbbi időben mindez megváltozott. Az alacsony költségű gravírozás azt jelenti, hogy a termékek széles választéka percek alatt egyszerűen személyre szabható. A gravírozási technológia már annyira hozzáférhető, hogy még egy hobbi is beépítheti műhelyébe. Ha megnézi bármelyik online e-kereskedelmi piacot, láthatja, hogy az egyedi gravírozású termékek hatalmas skáláját értékesítik különböző kis beszállítók ezrei.

Ez a tendencia több bevételt eredményez? Teljesen! A Deloitte 2015-ös felmérése szerint 4 vásárlóból 1 hajlandó többet fizetni egy személyre szabott termékért.

A robotika látványos módja annak, hogy személyre szabottá tegye vállalkozását. A robotok rugalmasabbak, mint a hagyományos CNC-gravírozógépek, és könnyen áthelyezhetők más feladatokra, ha nem használja őket gravírozáshoz.

Íme egy bevezető útmutató a robotika használatához személyre szabott termékek gravírozásához.

A robot gravírozáshoz való használatának 2 módja

A gravírozáshoz két fő módja van a robotnak:

1. Robot működteti a gravírozó szerszámot

Ez az a típusú robotgravírozás, amellyel a cikk további részében foglalkozunk. Ez magában foglalja a gravírozó szerszám rögzítését magához a robothoz, és programozását a gravírozási feladat végrehajtásához (pl. a RoboDK marószerszámával vagy rajzeszközével).

A robotok nagy munkaterülete és a külső tengelyek használatának lehetősége miatt sokkal nagyobb gravírozás érhető el ezzel a módszerrel, mint a dedikált CNC gravírozógépekkel.

2. A robot gépi karbantartást végez

Ez azt jelenti, hogy egy robotot kell használni egy speciális gravírozógép gondozásához. Például beprogramozhatja a robotot úgy, hogy kiválassza és elhelyezze a termékeket egy erre a célra szolgáló lézergravírozóba, amint ezt egy ékszerész példája mutatja. Ez növeli a gép termelékenységét, mivel nem kell magának bepakolnia a termékeket.

Ezen lehetőségek bármelyike ​​megfelelő lehet az Ön konkrét helyzetéhez. A második lehetőség azonban megköveteli, hogy egy másik gravírozógépet vásároljon, ami növeli a megoldás költségeit és összetettségét.

4 A gravírozási eljárások típusai

A termékek gravírozásának hagyományos módszere egy speciális CNC gép használata. Különböző CNC gépek hatalmas választéka áll rendelkezésre, mindegyik kifejezetten alkalmas egy adott típusú gravírozáshoz. Az alábbi listában szereplő összes folyamat végrehajtható robottal is.

A 4 leggyakoribb gravírozási típus:

 1. Rotációs gravírozás – Vékony hornyok vágására az anyagba fonó maró- vagy marószerszámot használnak. A nagyobb területek eltávolítása vékony rétegek fokozatos levágásával történik az anyagból.
 2. Rézkarc — A rotációs gravírozáshoz hasonló eljárás. Azonban ahelyett, hogy barázdákat vágnának az anyagba, csiszoló maratószerszámot használnak, hogy formákat karcoljanak a felületbe. A szerszám lehet reciprok vagy forgó.
 3. Lézergravírozás – Nagy teljesítményű lézerrel vékony vonalat égetnek az anyag felületébe. Ez a gravírozás nagyon népszerű típusává válik, mivel lehetővé teszi a fa és más termékek testreszabását anélkül, hogy megváltoztatná az anyag szerkezeti tulajdonságait.
 4. pirográfia – Egy forró fémelem segítségével vékony vonalat vagy alakos tömböket égetnek az anyag felületébe. Ez abban hasonlít a lézergravírozáshoz, hogy az anyag elégetésével működik, de leginkább fához használják, és természetesebb gravírozási stílust eredményez.

Ezek közül a két leggyakoribb a forgógravírozás és a lézergravírozás.

10 anyag, amelyet robottal gravírozhat

A személyre szabott termékek leggyakoribb anyaga valószínűleg a fa, amelyet hagyományosan CNC marógéppel készítenek. Azonban sok anyag gravírozható robottal.

Íme 10 népszerű anyag, amely a fent felsorolt ​​eljárások közül egy vagy több segítségével gravírozható.

 1. fa – A fafajták széles választéka létezik (pl. MDF, rétegelt lemez, keményfa, parafa), és a fenti módszerek bármelyikével gravírozhatók (beleértve a pirográfiát is).
 2. fém – A fémek minden gravírozási módszerrel kompatibilisek (kivéve a pirográfiát).
 3. Üveg – Az üvegtermékek különösen népszerűek a testreszabás miatt, mivel jó ajándékok, és a fenti módszerek bármelyikével gravírozhatók (kivéve a pirográfiát).
 4. Műanyag – A műanyagok az egyik legelterjedtebb anyagok, és a fenti módszerek bármelyikével gravírozhatók (kivéve a pirográfiát).
 5. Radír – A gravírozott gumiból a személyre szabott csuklópántoktól a gumibélyegzőkig minden elkészíthető, és kompatibilis a fenti módszerek bármelyikével (kivéve a pirográfiát).
 6. szövet – Egyes szövetek (pl. pamut, bőr, nylon) kompatibilisek a lézergravírozással, a nem szintetikus anyagok pedig pirográfiával gravírozhatók.
 7. Papír/kártya — Faszármazékként a papír és a karton lézerrel és pirográfiával egyaránt gravírozható.
 8. hab – Különféle típusú habok gravírozhatók a fenti módszerek bármelyikével (kivéve a pirográfiát).
 9. Kő – Szinte bármilyen típusú kő (pl. gránit, márvány, csempe) is gravírozható a fenti módszerek bármelyikével (kivéve a pirográfiát).
 10. kerámia – Az étkészlet népszerű termék a személyre szabáshoz, és a kerámiák a fenti módszerek bármelyikével gravírozhatók (kivéve a pirográfiát).

Bármilyen anyagból is készül a termék, valószínűleg robotgravírozással személyre szabhatja azt.

Hogyan kezdjük el a robotgravírozást

A RoboDK próbapéldányának segítségével szimulációban azonnal kipróbálhatja robotgravírozó alkalmazását. Ha még nincs robotja, akkor találnia kell egyet. A Robot Library egy jó hely, ahol elkezdheti megvizsgálni, mely robotok állnak rendelkezésre a piacon. Van néhány kisebb robot, amelyek gravírozási feladatokat végeznek (pl. az UR és a Dobot robotjai).

Ha megvan a robotod, csak ki kell választanod egy megfelelő végeffektust, és létre kell hoznod egy tesztszimulációt!