Ne törd össze a robotodat! Használja a RoboDK-t a limites esetek tesztelésére

A robotok számos gyártási és gyártási folyamat értékes részei lehetnek. De veszélyesek is lehetnek, ha nem megfelelően használja őket, különösen „limit esetekben”.

Egyes esetekben a helytelen cselekvés a robot, más berendezések vagy akár az emberi dolgozók fizikai károsodásához vezethet. Ez költséges és veszélyes meghibásodásokhoz vezethet.

Egy ideális világban minden lehetséges helyzetet tesztelne, hogy elkerülje a kudarcot, de ez fizikailag lehetetlen.

Mi lenne, ha több helyzetet is tesztelhetne a robotjával a meghibásodások csökkentése érdekében?

Itt jön be a RoboDK!

Ha a RoboDK segítségével teszteli a határeseteket, gyorsan és biztonságosan megjósolhatja számos különböző művelet eredményét.

Mik azok a limites esetek és miért veszélyesek

A limites eset olyan helyzet, amellyel a robot normál használata során nem találkozna. Ha bekövetkezik, fizikai károsodást okozhat a robotban vagy a berendezésben.

A limites esetek veszélyesek lehetnek, mert nehéz megjósolni, és még nehezebb tesztelni.

A határesetre példa lehet, hogy mi történik, ha a robot összes áramellátása kimarad, amikor az egy feladat kulcsfontosságú lépésének kellős közepén van. Ennek tesztelése költséges lehet, és szükségtelenül károsíthatja a gépet.

Az ilyen hibák biztonságos elkerülésének egyik módja a szimuláció használata a határesetek tesztelésére. Ezt gyakran a szerkezeti tervezés területén teszik, ahol sok fizikai vizsgálat lehetetlen.

Miért lehetetlen minden határeset fizikai tesztelése?

Miért nem teszteli le az összes lehetséges helyzetet a robotjával?

Több oka is van annak, hogy gyakorlatilag lehetetlen minden határesetet tesztelni a robotjával.

Először is, ez hihetetlenül időigényes és költséges lenne. A sérült berendezések és javítások költségei gyorsan összeadódnak. Még ha nem is okozna kárt, a minden tesztelésére fordított idő lelassítaná a termelést.

Másodszor, néhány határeset egyszerűen túl veszélyes ahhoz, hogy fizikailag teszteljük. Ez különösen igaz, ha a robot veszélyes anyagokkal dolgozik, vagy magas kockázatú környezetben dolgozik. A limites esetek tesztelése etikai aggályokkal járhat, és potenciálisan veszélyes helyzetekbe hozhatja az embereket.

Végül a limites esetek gyakran az egyes robotmodellekre jellemzőek. Nem mindig lehetséges általánosítani az eredményeket. Ennek eredményeként a fizikai határesetek tesztelése nem lehet praktikus, mivel minden használt új robotmodellon le kell futtatnia a teszteket, kivéve, ha jó szimulátort használ.

Hogyan használhatja a RoboDK-t több limites eset tesztelésére

A RoboDK tökéletes eszköz a limitesetek tesztelésére. Hatékony szimulációs környezetének használatával sokkal több helyzetet tesztelhet, mint amennyit fizikai teszteléssel vagy más módszerekkel (például a „szalvéta hátoldalán” végzett számításokkal) tudna.

A RoboDK segítségével módosíthatja robotprogramjait, majd szimulációval meghatározhatja a változtatások eredményét. Nagyratörőbb változtatásokat hajthat végre, mint a fizikai teszteléssel, amely lehetővé teszi több határeset azonosítását.

A RoboDK használatának másik nagyszerű módja az egyéni tesztek automatikus generálása kedvenc programozási nyelvével, és ezek futtatása a RoboDK API-n keresztül. Ez egy hasonló folyamat, amelyet a szoftverfejlesztők használnak a kódjuk tesztelésére.

Ha a RoboDK-t limittesztelésre használja, hamarosan számos módszert fog látni, amellyel különféle teszteket hozhat létre.

5 nagyszerű példa a robotok szimulált tesztjére

Hogyan nézhet ki egy határeset-teszt egy robotszimulációban?

Íme 5 példa azokra a helyzetekre, amelyekben előnyös lehet a RoboDK használata limites esetek tesztelésére:

1. Pusztulásig teszteléskor

Ha a teszt a robot vagy más berendezés fizikai sérülését vagy tönkretételét okozná, a szimuláció sokkal jobb megoldás.

A megsemmisítésig történő tesztelés értékes eszköz a termékek gyártása során, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek az előírásoknak, mielőtt elküldenék azokat az ügyfeleknek. Azonban nem akarja összetörni a robotját csak azért, hogy teszteljen egy valószínűtlen határesetet.

2. Ha elvész az áram

A legtöbb robot rendelkezik biztonsági funkcióval, ami azt jelenti, hogy leáll, ha áramszünet. A robotalkalmazások azonban több, folyamatosan mozgó alkatrészből állnak.

Nehéz megtudni, hogy az áramkimaradás milyen hatással van a rendszer különböző részeire, hacsak nem tesztel.

3. Amikor a hibák hibákat okoznak

Sok limites eset csak akkor jelenik meg, ha egy elemet rossz helyre helyeznek a feladatterületen, vagy más hibát követnek el.

Fizikai teszteléssel ezek közül mindig csak néhányat tesztelhet (pl. próbálja meg 5 vagy 10 rossz helyre elhelyezni a munkadarabot). De szimulációval több tucat hasonló hibát tesztelhet automatikusan.

4. Amikor vészleállítás van

A robot biztonsági jellemzőinek azt kell jelenteniük, hogy a „vészleállás” helyzet elérésekor leáll.

A vészleállításokat mind fizikailag, mind szimulációval tesztelni kell. De érdemes először a szimulátorban tesztelni, hogy elképzelése legyen arról, mi fog történni a való világban.

5. Amikor a fizikai vizsgálatok túl sokáig tartanak

Gyakran túl sokáig tart egy fizikai teszt beállítása. A munkaterületen lévő összes elemet át kell helyeznie a teszt megfelelő helyére, be kell állítania a robotot, és futtatnia kell a programot. Ezután ugyanezt meg kell ismételnie több konfigurációban.

A limites esetek RoboDK-ban történő szimulálása jelentősen felgyorsítja a tesztelési folyamatot, így még több helyzetet tesztelhet.

Hogyan kezdjük el a limites esetek tesztelését a RoboDK segítségével

A RoboDK limites esetek tesztelését meglehetősen egyszerűen elkezdheti.

Először szerezzen be egy példányt a RoboDK-ból, és ismerkedjen meg a programozási környezetével.

Kezdje néhány egyszerű határeset azonosításával, és építse fel ezeket a szimulációs környezetben.

Nagyon kis beállítással elkezdheti megbízhatóan tesztelni a határeseteket, amelyek tesztelése a valós világban nehéz vagy költséges lenne. Ezzel elkerülheti a költséges hibákat, és megőrizheti robotjait és berendezéseit a további használathoz.