Sebezhető a robotja a kibertámadásokkal szemben? Eszköz a gyártók számára –

Bármilyen kibertámadás katasztrofális lehet egy gyártó vállalkozás számára, de egy robot elleni támadás végzetes is lehet. Így értékelheti, hogy a robot biztonságos-e.

Képzeld el a helyzetet…

A robotját megmunkálási feladat elvégzésére programozta. Marószerszámot használ a fém alkatrész alakjának levágására. A robot naponta több száz alkatrészt gyárt, amelyeket később összeállítanak a végtermékké.

Ám egy napon az összeszerelő cellában dolgozók panaszkodni kezdenek. A robot által gyártott alkatrészek hibásak. Némelyikük túl nagy, van, amelyik túl kicsi, és senki sem érti, miért.

Elromlott a robot? Nem feltétlenül.

Robotja kibertámadás áldozatává válhatott.

Miért elengedhetetlen a robotok kiberbiztonsága?

Mindannyian hallottuk, milyen fontos a kiberbiztonság, nem igaz? Az üzleti életben folyamatosan azt mondják nekünk, hogy biztonságban kell tartanunk számítógépes rendszereinket, frissítenünk kell jelszavainkat, és gondoskodnunk kell arról, hogy érzékeny adatok ne szivárogjanak ki.

Természetesen a kiberbiztonság a gyártás minden területén fontos. A robotok esetében azonban ez különösen fontos.

A robotok kibertámadásának kockázatai

Például egy hacker:

  1. Szabotálja a termelést apró, észrevehetetlen változtatásokkal a robot programozásában. A példánkhoz hasonlóan ez is kompromittált termékekhez vezethet, és nagyon nehéz lehet a hibakeresés.
  2. Károsíthatja magát vagy a környező berendezést azáltal, hogy a robotot szabálytalan mozgásra és tárgyakkal való ütközésre utasítja.
  3. Fizikailag károsíthatja a dolgozókat azáltal, hogy utasítja a robotot, hogy mozogjon, amikor emberek vannak a közelében, és túllépi a biztonsági határokat.
  4. Telepítsen zsarolóprogramot, hogy blokkolja a hozzáférést a robothoz, és pénzt követeljen a vállalkozástól.
  5. Kényes adatokat nyerhet ki a robotvezérlőből vagy szoftverből, például termékterveket és egyéb ipari titkokat.

Általában az utóbbi két kockázat jelenti a legnagyobb gondot, amikor a vállalkozások a kiberbiztonságról beszélnek.

Az első három kockázat azonban különösen veszélyes, ha robotbiztonságról van szó. A robotok valós fizikai sérülést okozhatnak, ha programozásuk veszélybe kerül.

Az 5 lépéses kiberbiztonsági értékelő eszköz gyártók számára

Hogyan állapíthatja meg, hogy a gyártási vállalkozása védett-e a kibertámadásokkal szemben?

A Manufacturing Extension Partnershp (MEP) a közelmúltban bemutatott egy kiberbiztonsági értékelő eszközt a gyártó vállalkozások számára. Ez az eszköz a National Institute for Standards and Technology (NIST) 5 részből álló kiberbiztonsági keretrendszerén alapul. Az iparágak kiberbiztonságának szabványává vált.

A keretrendszer segítségével felmérheti, mennyire sebezhető a vállalkozása a kibertámadásokkal szemben, és jobban felkészülhet.

Az 5 lépést az alábbiakban vázoljuk, valamint azt, hogy konkrétan hogyan kapcsolódnak a robotrendszerek kiberbiztonságához.

1. Azonosítsd

Az első lépés annak meghatározása, hogy ki fér hozzá a robotrendszerhez, és ki nem. A robotot bárki beprogramozhatja, vagy csak meghatározott bejelentkezési adatokkal rendelkezők? Jobb, ha minden alkalmazotthoz egyéni fiókot kell létrehozni, nem pedig mindenkinek.

Határozza meg, mely bizalmas adatokat tárolja a robot vezérlője és programozó szoftvere. Töröljön minden olyan programot vagy adatot, amely már nem szükséges és érzékeny információkat tartalmaz.

Hozzon létre olyan kiberbiztonsági irányelveket, amelyek megfelelnek a jogi követelményeknek.

2. Védje

Helyezzen be olyan mechanizmusokat és biztosítékokat, amelyek megvédik a robotot a lehetséges támadásoktól. Például korlátozza a robotot működtetni tudó alkalmazottak számát csak azokra, akiknek használniuk kell.

Tanítsa meg az alkalmazottakat, hogy felismerjék azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy egy robot feltörhetett. Meg kell tanítania őket olyan támadásokra is, amelyek lehetővé teszik a hackerek számára, hogy hozzáférjenek a számítógépes hálózatához (pl. adathalász csalások).

Telepítsen szoftveres és hardveres tűzfalakat, valamint egyéb biztonsági intézkedéseket. Ilyen például az automatikus időtúllépés, az adattitkosítás és a távoli hozzáférés korlátozása.

3. Észlelés

Még akkor is, ha az első két lépésben végrehajtja az összes intézkedést, akkor is valószínű, hogy valamikor kiberbiztonsági támadást fog tapasztalni. Amikor ez megtörténik, gondoskodnia kell arról, hogy a lehető leghamarabb észlelje a támadást.

Telepítsen vírus- és rosszindulatú programok elleni védelmet minden eszközére, és tartsa azokat naprakészen. Ha offline módban programozza a robotot, győződjön meg arról, hogy a használt számítógép megfelelően védett.

Gyakran ellenőrizze a robotvezérlő naplófájljait. Kövesse nyomon a kiberbiztonsági eseményeket, és próbálja meg összefüggésbe hozni őket a robot naplófájljaival. Ez annak biztosítására szolgál, hogy észlelje a hacker által a robotprogramozásban végrehajtott változtatásokat.

4. Válaszolj

Ha kibertámadás történik, már készen kell állnia egy tervre. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a pillanat hevében. Ha megvárja, amíg egy támadás megtörténik, Ön és csapata azt kockáztatja, hogy rossz döntéseket hozzon; megpróbálod megoldani a problémákat, amikor mindenki stresszes.

Készítsen tervet arra vonatkozóan, hogy mit fog tenni kibertámadások és más biztonsági incidensek esetén.

5. Helyreállítás

Gyorsan felépülnie kell, ha kibertámadás éri gyártási vállalkozását. Ez azt jelenti, hogy jóval azelőtt kell felkészülni a felépülésre, hogy az valóban megtörténne.

Készítsen teljes biztonsági másolatot a robot összes programjáról, és ütemezze be a növekményes biztonsági mentéseket, hogy azok naprakészek legyenek. Folyamatosan javítsa a robot programozását, és frissítse programozószoftverének legújabb verzióját.

Ha már rendelkezik kiberbiztosítással, ellenőrizze, hogy az kiterjed-e a robotok kibertámadásával kapcsolatos eseményekre. Ha nincs biztosítva, komolyan fontolja meg a biztosítás megkötését, mivel egy kibertámadás költsége óriási lehet.

Hogyan biztosítható, hogy a kiberbiztonsági incidensek ne okozzanak kárt

Sokunk számára a kiberbiztonság viszonylag új fogalom. Nem tudjuk pontosan, mit kell tennünk, hogy megvédjük magunkat. A robotok további összetettséget adnak, mivel potenciálisan valódi károkat okozhatnak.

A NIST 5 lépéséhez hasonló keretrendszer követése jó módja annak, hogy felgyorsítsa vállalkozását. A legfontosabb azonban az, hogy a kiberbiztonságot tartsa szem előtt.

Ugye nem hagynál nyitva egy ajtót, amikor már mindenki elhagyta az épületet? A kiberbiztonság hasonló szintű éberséget igényel.